Proiect nou al statutului cadrelor militare: stagiul minim în grad se reduce la jumătate

Proiect nou al statutului cadrelor militare: stagiul minim în grad se reduce la jumătate
Foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro / Facebook

În şedinţa de Guvern de astăzi urma să se discute proiectul Legii privind statutul cadrelor militare, conform unui comunicat postat, marţi, pe site-ul Guvernului. După aprobare de către Guvern, proiectul va merge în Parlament pentru vot. Premierul Ciucă a decis însă scoaterea proiectului de pe ordinea de zi şi a cerut să intre la pachet cu celelalte legi din domeniul Apărării şi siguranţei naţionale.

Pe timp de război, stagiul minim în grad pentru cadrele militare se reduce la jumătate

O prevedere din Noul Statut este în articolul Art 79 (3) se referea la cadrele militare care au împlinit vârsta standard de pensionare şi sunt trecute în rezervă sau direct în retragere cu drept de pensie militară de stat.

Conform proiectului, aceştia ar beneficia de o bonificaţie de fidelitate egală cu zece solde lunare brute din ultima lună de activitate, dacă au cel puţin 30 de ani de vechime efectivă în serviciu. În context, ofiţerii cu grad de generali/amirali au rangul de demnitari ai statului român, fără a beneficia de drepturi suplimentare conferite de această calitate.

De asemenea, în noul Statul al cadrelor militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti nu au fost primiţi, aşa cum au cerut reprezentanţii acestora, de a fi incluşi într-un singur statut pentru toate categoriile de militari.

Noul Statut stipulează că pot fi cadre militare cetăţenii români care dobândesc statutul de ofiţer, de maistru militar sau de subofiţer. Totodată, miniştrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi asimilaţii acestora, din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ar beneficia de drepturile materiale stabilite prin prezenta lege pentru cadrele militare în activitate, echivalente ofiţerilor cu grade de generali/amirali.

Cine poate deveni cadru militar

În articolul 7 al noului statul se detaliază cine poate deveni cadru militar: pot deveni cadre militare în activitate persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: a) au cetăţenie română şi domiciliul în România; b) au împlinit vârsta de 18 ani; c) au capacitate deplină de exerciţiu; d) nu au fost condamnate penal; e) nu sunt în curs de urmărire penală sau de judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni; f) nu au făcut şi nu fac parte din organizaţii interzise de legislaţia română sau care acţionează împotriva statului român; g) nu sunt membri ai unui partid, formaţiune, asociaţie sau organizaţie cu caracter politic ori sindical; h) îndeplinesc condiţiile de studii prevăzute de prezenta lege; i) se încadrează în baremele medicale prevăzute de actele normative în vigoare, promovează evaluările psihologice şi îndeplinesc criteriile de recrutare şi selecţie, stabilite prin ordin al conducătorilor instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională; j) îndeplinesc condiţiile prevăzute de actele normative în vigoare pentru acces la informaţii clasificate.

Cadrele militare în activitate au obligaţia să participe la misiuni şi operaţii pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, în funcţie de cerinţele şi interesele de securitate şi apărare ale statului român ori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate de România prin convenţii şi tratate internaţionale.

Interdicţiile cu care vine statutul de militar

Cadrelor militare în activitate le este restrâns exerciţiul unor drepturi, astfel: a) exprimarea opiniilor sau preferinţelor politice nu le este permisă la locul de muncă sau în spaţiul public; b) exercitarea dreptului de petiţionare în cadrul instituţiei de apărare, ordine publică şi securitate naţională se realizează prin raport scris, înaintat pe cale ierarhică; c) participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical nu le este permisă, cu excepţia activităţilor ce se desfăşoară în cadrul misiunilor ordonate; d) constituirea, înscrierea în sau aderarea la organizaţii, asociaţii sau fundaţii nu este permisă dacă activităţile specificate în statutul acestor organizaţii afectează exercitarea profesiei militare, au caracter sindical ori contravin principiului unicităţii comenzii, ordinii şi disciplinei specifice instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, normelor de păstrare a ordinii publice sau bunelor moravuri.

Conform statului, cadrele militare în activitate se pot deplasa în ţară şi în străinătate în condiţii stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

De asemenea, acestea pot prezenta public informaţii în legătură cu serviciul în condiţii stabilite prin ordin al conducătorului instituţiei de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Raporturile de serviciu ale cadrelor militare în activitate pot fi modificate în interesul serviciului, fără acordul acestora, prin trimitere în misiune, detaşare, împuternicire, numire în funcţie sau punere la dispoziţie, în condiţiile prezentei legi şi ale Ghidului carierei militare.

Promisiuni multe, realitate crudă…

Cadrele militare în activitate trimise în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii, ar beneficia de drepturile prevăzute pentru personalul trimis în misiune permanentă de către Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de alte drepturi specifice. În realitate însă, veteranii din teatrele de operaţii nu dispun nici de un spital pentru asistenţă de specialitate sau de case de vacanţă oferite de stat.

Tot în proiect se menţionează că, la instituirea stării de alertă şi de urgenţă, cadrele militare în activitate sunt obligate să contacteze în cel mai scurt timp posibil şeful nemijlocit, care dispune cu privire la necesitatea prezentării la unitate iar la instituirea stării de asediu cadrele militare în activitate sunt obligate să se prezinte în cel mai scurt timp posibil la unităţile militare unde sunt încadrate sau detaşate, după caz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)