Radu Banciu, despre poezia Monicăi Gabor: Bine că ne-am născut într-o epocă în care poezia nu mai face diferența (VIDEO)

Radu Banciu, despre poezia Monicăi Gabor: Bine că ne-am născut într-o epocă în care poezia nu mai face diferența (VIDEO)

Radu Banciu a vorbit, marți seară, în cadrul emisiunii ”Lumea lui Banciu”, de pe B1 TV, despre o poezie pe care Monica Gabor a scris-o pentru mama sa care a decedat în luna august.

Monica Gabor scrie o pozie remarcabilă. E genială, nici nu știu. Nu știu dacă merită să citesc, poate o să citesc două-trei versuri. Este cutremurătoare. Spune așa: Ăsta e motto-ul poeziei sale dedicate mamei ei care a murit strivită de o stâncă. ”În fiecare an trecem nepăsători prin ziua morții noastre”. Asta nu e din Monica Gabor totuși, e o frază genială. Asta e o frază cutremurătoare din literatura universală. ”În fiecare an trecem nepăsători prin ziua morții noastre”, de 40 de ori, de 50 de ori trecem peste data morții noastre fără să o băgăm de seamă, petrecând chiar, simțindu-ne bine și dintr-o dată pac”, comentează jurnalistul.

De unde o fi copiat-o Moni Gabor? Pe ce reclamă o fi văzut-o? Ce telefonie mobilă o fi furat această ferază? Ce reclamă la vreun hipermarchet s-o fi folosit fraudulos de ea? Cert e că a intrat în posesia Monică Gabor”, a spus Banciu.

Înlăcrimată și tăcută, fără să șii de nimeni seama, înlăcrimată și tăcută, te-ai dus. Și nu o să mai vii mamă”, continuă realizatorul.

Bine că ne-am născut, bine că s-a născut Moni Gabor într-o epocă în care poezia nu mai face direfență, versul adevărat nu mai cutremură. Astăzi suntem o apă și un pământ. (…) Sensibili suntem cu toții, dar nu ne mai diferențiem”, a concluzionat el.

Radu Banciu, despre poezia Monicăi Gabor

Embed: