Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, s-a arătat de părere că România se află într-un paradox, având în vedere că noi și Bulgaria avem cel mai mic grad de imunizare prin vaccinare anti-COVID-19, dar avem și cele mai relaxate măsuri sanitare.
„Cine ar fi crezut că România, cu 30% rată de imunizare, va reuși să gestioneze valul 4 când țări cu o rată de vaccinare de peste 60% au probleme cu creșterea numărului de cazuri?”, a întrebat retoric medicul, vineri, la „Talk B1” cu Ștefan Pășcuță, unde a comentat cele mai recente date despre epidemia de coronavirus.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Întrebat ce părere are despre datele din bilanțul epidemiologic de vineri, medicul a explicat: „Erau previzibile. Cine ar fi crezut că România, cu 30% rată de imunizare, va reuși să gestioneze valul 4 când țări cu o rată de vaccinare de peste 60% au probleme cu creșterea numărului de cazuri? Având în vedere că varianta Delta este mult mai transmisibilă și având în vedere că există o scădere a eficienței vaccinurilor pentru protecția împotriva acestor noi variante virale, era clar că România va avea o problemă reală. Amplitudinea acestui val va depinde în continuare de gradul de imunizare pe care îl vom obține până în septembrie-octombrie și, evident, de respectarea măsurilor sanitare. România în acest moment, din perspectiva mea, se află într-un paradox – noi și Bulgaria avem cel mai mic grad de imunizare prin vaccinare, dar avem cele mai relaxate măsuri. Populația nu respectă nicio regulă, nici de distanțare fizică, ați văzut deja că au fost numeroase sesizări privind faptul că în mijloacele de transport în comun nimeni nu mai poartă mască de protecție, nu se mai măsoară temperatura aproape de loc la niciun magazin, deci măsurile au fost pur și simplu diluate cu trecerea timpului și sigur că ne întrebăm cum va arăta pandemia și evoluția valului 4”.
„Nu discutăm de relaxarea din perspectivă guvernamentală, mi se pare absurd ca după un an și jumătate de pandemie să mai iasă primul-ministru sau Președintele să îți spună că trebuie să păstrezi anumite măsuri sanitare, după un an și jumătate mă aștept ca fiecare dintre noi să fi înțeles cum să se protejeze împotriva acestei boli”, a adăugat Radu Țincu.
Întrebat dacă în măsurători se iau în calcul și persoanele care au dobândit anticorpi trecând prin boală fără să știe, medicul a explicat: „E foarte greu să iei în calcul persoanele care au fost asimptomatice și care nu știu că au fost bolnave pentru că este o predicție mult prea largă și cu o variabilitate foarte mare. Cu siguranță, contribuie, nu că ar putea, ei chiar contribuie, sunt convins că au fost oameni care au fost asimptomatici și au anticorpi, însă, din nou, politica sanitară în acest un an și jumătate nu a luat în calcul în niciun moment realizarea unor eșantioane pentru investigarea celor care au trecut prin boală și au dobândit imunitate”.
„Cred că am fi avut suficient timp, mai ales în aceste perioade de acalmie, să realizăm anumite eșantioane populaționale semnificative statistic, unde să se testeze în mod aleator nivelul de anticorpi și să se vadă cu o predicție ceva mai bună care este gradul de imunizare prin boală fără să fii simptomatic”, a mai spus Radu Țincu.