Radu Țincu: Avem nevoie de redeschiderea școlilor, nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online. O să fie probleme cu distanțarea fizică (VIDEO)

Radu Țincu: Avem nevoie de redeschiderea școlilor, nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online. O să fie probleme cu distanțarea fizică (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, s-a arătat de părere că Ministerul Educației și Ministerul Sănătății ar fi trebuti să identifice anumite spații prin care să facă posibilă distanțarea fizică, având în vedere că există clase supraaglomerate în special în marile orașe. Chiar și așa, în intervenția la Știrile B1 TV cu Andreea Moraru, doctorul a pledat pentru redeschiderea școlilor și a subliniat că „nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, pe B1 TV, înainte de redeschiderea școlilor: Învățământul online nu a avut o eficiență foarte bună

Întrebat cum ar trebui să privească părinții situația, având în vedere că bilanțul epidemiologic a ajuns la peste 2.000 de cazuri pe zi, iar anul școlar debutează luni, medicul a răspuns: „Cu responsabilitate pentru că avem nevoie de redeschiderea școlilor. Știm sigur că avem nevoie de un învățământ față în față, un învățământ online nu a avut o eficiență foarte bună și atunci nu putem să punem în pericol generațiile viitoare cu menținerea învățământului online, însă această responsabilitate individuală în care copiii trebuie să fie învățați de către părinți cum să se comporte și să se protejeze împotriva COVID-19 reprezintă atribuția familiei. Dincolo de aceste atribuții personale, este nevoie de intervenția autorităților, este nevoie de măsuri implementate de către autorități în școli. O să vedeți că o să fie probleme pentru că mai ales în marile orașe, unde există aglomerări urbane, există o supraaglomerare a claselor cu copii care depășesc cu mult capacitatea fizică a acelor clase și depărtarea fizică va fi imposibil de realizat. Pe de altă parte, să nu uităm că în România, în cea mai mare parte a țării, majoritatea copiilor folosesc mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la școală, ceea ce crește și mai mult, suplimentar, riscul de a se contamina cu SARS-CoV-2”.

„Cred că ar fi fost nevoie ca Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății să identifice anumite spații astfel încât să poată să împartă o clasă de 35 de elevi din București, spre exemplu, în mai multe clase, astfel încât distanțarea fizică să fie posibilă. Este adevărat că la cei care au o vârstă mică este și imposibil să înțeleagă necesitatea unor astfel de măsuri și atunci va fi foarte greu ca ei să respecte măsurile. Era nevoie de creșterea personalului din sistemul de învățământ pentru că, cu cât avem mai puțin personal, cu atât supravegherea acestor copii din punct de vedere sanitar este una scăzută. Nu mai discutăm de lipsa rețelei de medicină școală. Deci sunt foarte multe particularități ale sistemului de învățământ din România care vulnerabilizează suplimentar începerea școlii, comparativ cu țările din vestul Europei”, a adăugat Radu Țincu.