Raed Arafat, despre sărbătorile de iarnă în vremea pandemiei de COVID-19: „Petreceri de Revelion ca în alți ani, eu cred că n-avem cum să ajungem la asta. Preferabil, vacanța acasă”

Raed Arafat, despre sărbătorile de iarnă în vremea pandemiei de COVID-19: „Petreceri de Revelion ca în alți ani, eu cred că n-avem cum să ajungem la asta. Preferabil, vacanța acasă”
Foto: gov.ro

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat că, anul acesta, sărbătorile de Crăciun și Revelion nu vor mai fi la fel ca în anii trecuți.

De asemenea, acesta a tras un semnal de alarmă legat de rezervările în străinătate, catalogându-le drept „un demers riscant”

„Uitați-vă în jurul nostru, toate țările iau măsuri serioase, nu e de glumit”, a spus secretarul de stat laDigi24.

Raed Arafat, despre Crăciunul și Revelionul în vremea pandemiei de COVID-19

Întrebat cum vor fisărbătorile de Crăciunanul acesta, în condițiile în care de Paște nu a fost permis accesul credincioșilor în biserici, Raed Arafat a subliniat că totul depinde de cum va evolua situația epidemiologică. Astfel, cel mai probabil, deciziile vor începe să fie discutate abia în noiembrie.

„Cred căastfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie– care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și carevor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion”, a precizat Arafat.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem cum să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred!”, a concluzionat șeful DSU, punctând că „gândirea autorităților este la interesul public general, chiar dacă se supără unii sau alții, interesul public al majorității este în joc aici”.

Șeful DSU, recomandări legate de sărbătorile de iarnă

„Preferabil, vacanța acasă! Ca să nu te trezești în situația că trebuie să-ți anulezi biletul, că trebuie să-ți anulezi rezervarea, că nu primești banii înapoi.

Îmi pare rău, știu că nu toți vor fi de acord cu ce spun acum, mai ales cei care organizează excursii în exterior, dar uitați-vă și acum.

Acum e totul OK, peste 10 zile o țară vine și-ți spune: cei care vin din România – carantină 14 zile, cei care vin din Franța – carantina 14 zile etc. și te trezești în situația că nu mai poți să-ți faci concediul afară.

Este riscant să-ți planifici acum Revelionul afară, fără discuție, asta e realitatea.

Dacă n-aș zice asta ar însemna că induc oamenii în eroare, pentru că posibilitatea să fie măsuri serioase luate la momentul respectiv există și atunci va trebui să urmărim evoluția epidemiologică.

Dacă vedem că totul merge în jos și totul e perfect – ceea ce mă îndoiesc să fie așa – atunci, OK.

Dar dacă vedem că cifrele în Europa sunt ridicate, vedem că sunt situații serioase, că țările europene iau măsuri serioase – și sunt măsuri serioase care se iau, sunt țări care au început să ia măsuri de lockdown total.

E discutabil, dar se iau astfel de măsuri”, a explicat Raed Arafat pentru sursa citată.

Raed Arafat: ”Riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă, dacă nu respectăm regulile”

De asemenea, acesta a declarat că România ar putea avea o iarnă extrem de dificilă, dacă oameniinu vor respecta normele impuse de pandemie.

„Vedem la acest moment clar că nu scădem. Nu putem vorbi de scădere, poate chiar de o uşoară creştere. Asta trebuie să ne atragă atenţia că situaţia nu este stabilă şi depinde foarte mult de respectarea regulilor. Nu le aplicăm corect, ascultăm pe cei care îşi bat joc de aceste reguli care încearcă să transmită mesaje voalate că virusul e mai puţin virulent, dacă îi ascultăm pe ei, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”, a spus Raed Arafat, vineri seară,la Antena 3.