Raed Arafat, precizări despre monitorizarea știrilor false: „Asta nu înseamnă cenzură, înseamnă că verificăm şi venim cu varianta oficială”

Raed Arafat, precizări despre monitorizarea știrilor false: Asta nu înseamnă cenzură, înseamnă că verificăm şi venim cu varianta oficială
Foto: Inquam Photos / George Călin

Șeful DSU, Raed Arafat, a oferit miercuri seară explicații privind propunerea de monitorizare a știrilor fake news. Acesta a precizat că propunerea a venit de la societatea civilă.

Raed Arafat, despre proiectul privind monitorizarea știrilor false

”Nu are nicio intenţie de o aşa-zisă cenzură. Şi trebuie să înţelegem cenzură înseamnă să vin să vă spun dumneavoastră că vă închid postul sau să vin să vă spun dumneavoastră că nu aveţi voie să spuneţi asta că dacă îmi spuneţi, o să aveţi un dosar sau ceva, asta e cenzură.

Această propunere care a venit ca o propunere din partea societăţii civile şi unde noi suntem parte de la DSU, dar ce se va face acolo va fi pus la dispoziţia mai multor entităţi, nu numai DSU, ci şi altor entităţi, inclusiv societatea civilă în sine o să recircule. E un raport care spune au apărut asta, asta, asta. Trebuie verifcat”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Şeful DSU a mai explicat că această monitorizare dă posibilitatea DSU să vină cu varianta oficială, spre exemplu. El a subliniat că intenția proiectului nu este de a cenzura site-urile de știri:

”Asta  nu înseamnă cenzură, înseamnă că verificăm şi venim cu varianta oficială, după care omul va avea ambele variante în faţa lui. Că varianta cealaltă, dacă nu o şterge, nu noi, dacă nu o şterge Facebook sau YouTube că şi ei fac acest lucru şi ei chiar cenzurează, dacă văd că e ceva fals, şterg de pe platformele lor.

Noi singurul lucru care îl facem la acest moment este că dacă vedem că este o minciună, venim cu  partea noastră şi o punem în faţă şi spunem la oameni că asta e varianta noastră, mai e varianta asta care circulă”, a declarat Arafat.

Știrile despre corupia Guvernului vor fi semnalate ca fake news în platforma pregătită de autorități

O platformă informatică, ce va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news” va fi pregătită de un grup de lucru din cadru DSU. La aceată inițiativă se va alătura Guvernul României, CNA şi mai multe ONG-uri, scrie profit.ro.

Conform aceluiaşi mesaj, din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.

Guvernul a cerut ministerelor să trimită câte un reprezentant în grupul de lucru şi să vină, până vineri, 11 martie, cu observaţii pe narativele şi cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare şi în parametrii de analiză, potrivit profit.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”