Reabilitarea orală complexă – ce înseamnă și când este necesară. Avantajele alegerii unei echipe de medici cu performanțe dovedite în cazuri complexe

Reabilitarea orală complexă – ce înseamnă și când este necesară. Avantajele alegerii unei echipe de medici cu performanțe dovedite în cazuri complexe

Sănătatea orală și cea a întregului organism sunt corelate într-un mod complex. Cu cât sănătatea orală este mai bună, cu atât sistemul imunitar este mai puternic.

În aceste condiții, lipsa dinților sau prezența bolii parodontale afectează semnificativ viața unei persoane, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Într-o clinică stomatologică performantă, echipa medicală privește corpul uman ca pe un întreg, iar planul de tratament este astfel conceput încât pacientul să se bucure nu numai de un zâmbet frumos, ci și functional, care să-i îmbunătățească starea generală de sănătate.

Atunci când vorbim de edentație (lipsa dinților) sau de dinți afectați de boala parodontală, de cele mai multe ori sunt cazuri complexe, care necesită mai multe tipuri de tratamente în vederea reabilitării orale complete.

Ce înseamnă reabilitare orală complexă?

Analizând comportamentul românilor în ceea ce privește sănătatea lor dentară, putem spune că vizita la medicul stomatolog este, de obicei, consecința unor probleme stringente apărute, respectiv durere la măsea/dinte sau cariile dentare. Sunt cazuri în care pacienții nu știu că suferă de boala parodontală sau amână înlocuirea dinților lipsă, ceea ce agravează și mai mult sănătatea orală.

Sănătatea pe termen lung trebuie să fie principalul obiectiv pentru echipa de medici stomatologi, într-un caz de reabilitare orală complexă. De aceea, este esențial modul în care este abordat un astfel de caz. Într-o clinică stomatologică modernă și performantă, reabilitarea orală se bazează pe un plan complex de tratament, ținând cont de toate particularitățile pacientului.

Tratarea unui astfel de caz nu poate fi realizată cu succes de către un singur medic stomatolog. Este nevoie de o echipă formată din implantolog, chirurg, parodontolog, ortodont, endodont și protetician, care să aibă experiență în abordarea interdisciplinară a cazurilor complexe și care să ofere cele mai bune soluții de tratament, pentru ca pacientul să aibă șansa la o viață normală, iar rezultatele să fie garantate pe termen lung.

Este dovedit faptul că sănătatea orală influențeză sănătatea organismului. Boala parodontală este legată de afecțiunile cardiovasculare, de diabet, de nașterile premature. De aceea, este important să nu lăsăm lucrurile să se agraveze. Dacă ajungem însă într-o astfel de situație, trebuie să ne informăm în ceea ce privește experiența medicilor care urmează să ne ofere soluțiile de tratament. De asemenea, este esențial să alegem materiale biocompatibile cu organismul și cu rezultate estetice performante. În prezent, implanturile dentare premium reprezintă cea mai bună alegere. Acestea sunt create pentru a se integra rapid în os și pentru ca perioada de vindecare să fie cât mai scurtă.”, spune dr. Alexandru Georgescu, medic primar stomatologie generală, medic specialist parodontologie, implantolog și doctor în științe medicale.

Reabilitarea orală complexă – când este necesară?

Cauzele apariției unui caz complex în stomatologie sunt numeroase și au, de obicei, un factor inițial:

 • lipsa unei igiene orale corespunzătoare la domiciliu și a vizitelor periodice la cabinetul stomatologic pentru tratamente de igienizare profesională
 • netratarea la timp a unor afecțiuni precum cariile dentare sau boala parodontală. Cu cât afecțiunea este lăsată netratată cu atât există riscul ca aceasta să se extindă și la dinții vecini sau chiar să provoace pierderea dintelui
 • Retragerea gingiilor în cazul netratării parodontozei și resorbția osului în cazul pierderii timpurii a dinților
 • necorectarea mușcăturii, cu consecințe asupra procesului de masticație și digestiei
 • lucrări protetice vechi îngrijite necorespunzător

Consecințele amânării tratamentelor dentare includ:

 • Dezvoltarea unei game largi de simptome și efecte nedorite (respirație urât mirositoare, sângerări gingivale, abcese dentare)
 • Apariția durerii
 • Calitatea vieții se deteriorează semnificativ: alimentele nu sunt digerate corespunzător din cauza masticației deficitare
 • Resorbțiile osoase severe pot schimba fizionomia feței, având efect de îmbătrânire
 • Necesitatea unor tratamente adiționale, de durată și cu costuri mult mai ridicate
 • Necesitatea unor intervenții repetate, ce implică mai multe vizite la medicul stomatolog și prelungirea perioadei de vindecare
 • Pierderea timpurie a dinților și necesitatea unor tratamente complexe de reabilitare orală cu implant dentar și lucrări protetice

Reabilitarea orală cu sistemul de implanturi dentare All-on-4®

Reabilitarea orală cu sistemul de implanturi dentare All-on-4® reprezintă o soluție modernă de înlocuire a dinților lipsă chiar și pentru pacienții care au pierdut masă osoasă și se confruntă cu severă atrofie osoasă. În rezolvarea acestor cazuri complexe, Malo Protocol® este etalonul în implantologia modernă. Grație acestui protocol, rata de succes este de 98% pentru cazurile complexe, perioada de vindecare este mai mică și scade aproape la jumătate prețul intervenției față de soluțiile clasice.

Dezvoltat de prof. dr. Paulo Malo, împreună cu producătorul de implanturi Nobel Biocare®, în perioada 1993-1996, conceptul All-on-4® a revoluționat implantologia mondială, deoarece permite obținerea unui zâmbet complet, funcțional și estetic într-o singură zi. Tehnica permite inserarea de 4 implanturi pe o arcadă dentară într-o singură intervenție, pentru pacienți complet edentați, fără a fi nevoie de adiție de os. În cazul implanturilor realizate tradițional, cu grefă osoasă, durata tratamentului poate fi de 2-3 ani sau chiar mai mult, deoarece este nevoie de 6-8 implanturi, iar fiecare implant realizat cu grefă osoasă are nevoie de timp pentru osteointegrare.

Ulterior, datorită eficacității și ratei de succes, conceptul All-on-4® a fost preluat și folosit și pentru alte sisteme de reabilitare cu 4 sau 6 implanturi, dezvoltate de alți producători din lume.

Cu ajutorul acestui sistem, care înlocuiește purtarea unei proteze mobile, pacienții primesc șansa la o viață mai bună, își redobândesc funcționalitatea și estetica zâmbetului, dar și echilibrul emoțional. În plus, costurile necesare sunt mult mai reduse decât în cazul unei intervenții clasice, cu peste 6-8 implanturi, care impun și adiții de os.

Alege corect din prima

Atunci când luăm o decizie atât de importantă cum este cea de refacere a sănătății noastre orale este bine să ținem cont de mai multe aspecte pentru a ne asigura că vom obține cele mai bune rezultate.

Profesionalismul și experiența echipei de medici. Rezolvarea unui caz complex de reabilitare orală presupune, pe de o parte, colaborarea strânsă a unei echipe formate din medici specializați în implantologie, endodonție, parodontologie și estetică dentară, iar pe de altă parte un proces riguros de etapizare și de prioritizare, realizat în funcție de cât de severe sunt afecțiunile descoperite și de modul în care acestea pot afecta funcționalitatea dinților și sănătatea dentară pe termen lung.

O echipă multidisciplinară, în care fiecare medic a obținut certificări la nivel internațional și are experiență dovedită în astfel de cazuri, va putea aborda cu ușurință fiecare etapă a planului de tratament. Fiecare tratament este parte integrantă a planului general personalizat, iar discuțiile dintre medici vor ajuta la găsirea celor mai bune soluții, avantaj ce nu se poate regăsi atunci când un singur medic se ocupă de un caz complex.

Calitatea serviciilor oferite de clinica stomatologică la care apelăm pot fi observate de la prima interacțiune. Pacientul trebuie să primească toate informațiile de care are nevoie pentru a alege informat și trebuie să aibă acces la toate echipamentele și tehnicile existente pentru a se bucura de confort și siguranță în clinică. În plus, existența unui Patient Care Coordinator în clinică asigură o experiență deosebită pentru pacient.

Nivelul tehnologiilor existente în clinică. Fiecare caz este unic, iar de cele mai multe ori tehnologia și expertiza echipei de medici vor face diferența. Este important ca echipa de medici să fie susținută de ultimele tehnologii digitale existente la nivel mondial, ca de exemplu radiografia computerizată (CBCT), scannere intraorale, tehnologia 4D ce scanează digital fără utilizarea de raze X, ghidul chirurgical digital și lasere performante ce tratează cu succes diverse afecțiuni dentare. În plus, existența unui laborator de tehnică dentară va completa întregul proces și și va oferi pacientului garanția unor rezultate de durată în cazurile de reabilitare orală complexă.