Reacția Episcopiei de la Vaslui, în urma acuzațiilor de viol și pedofilie la adresa lui Cornel Onilă

Reacția Episcopiei de la Vaslui, în urma acuzațiilor de viol și pedofilie la adresa lui Cornel Onilă

Episcopia Hușilor intervine în scandalul generat de către Cornel Onilă și Sebastian Jitaru.Episcopia Hușilor se delimitează de faptele oribile de care cei doi foști reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române sunt acuzați: pedofilie și viol.

Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent”, este reacția Episcopiei Hușilor prin intermediul unui comunicat de presă.

Joi, fostul episcop BOR, Cornel Onilă, a fost reținut de procurori joi, timp de 24 de ore. Cornel Onilă, fostul episcop al Hușilor, alături de călugărul caterisit Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru infracțiuni sexuale. Dosarul a fost deschis de Parchetul Curții de Apel Iași, în urma investigațiilor publicate de jurnaliștii de la SăFieLumină.ro.

Șantaj la nivel înalt în cadrul BOR

Cornel Onilă, fostul episcop BOR și Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, sunt acuzați de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori, elevi la seminarul teologic „Ioan Gură de Aur” din Vaslui.

Imoralitatea a fost la ea acasă, în rândul reprezentanților BOR. Sebastian Jitaru cunoștea agresiunile sexuale ale lui Cornel Onilă. Avea înregistrări cu fostul episcop, pe care-l șantaja, în vederea obținerii unei funcții de episcop la Huși, în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În prezent, Călugărul Jitaru se află închis după gratii, în urma săvârșirii infracțiunii de șantaj. În urma dosarului de șantaj, DNA Iași a ajuns la concluzia că Onilă a fost doar o victimă. În prezent, are statutul de „episcop retras”, refugiat în județul Neamț.

Poziția oficială a BOR

Joi, Biserica Ortodoxă Română a oferit o poziție oficială, după ce Cornel Onilă a fost reținut de procurori.

„Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii”, este poziția oficială a Bisericii Ortodoxe Române.