Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca: ”În vara lui 2021 ne vom putea întoarce la ceea ce numim noi viaţă normală” / Pentru cât timp vor mai trebui respectate regulile de protecție după începerea vaccinării

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca: ”În vara lui 2021 ne vom putea întoarce la ceea ce numim noi viaţă normală” / Pentru cât timp vor mai trebui respectate regulile de protecție după începerea vaccinării
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, crede că revenirea la viața normală va avea loc în vara anului 2021, după ce efectele administrării vaccinului anti-COVID-19 vor începe să apară și numărul infectărilor cu coronavirus va scădea considerabil.

Când am putea reveni la viața normală de dinainte de pandemie: Explicațiile rectoruluiUniversităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca

Anca Buzoianu spune că pentru dezvoltarea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 întreaga omenire a depus un efort conjugat, astfel că serul care ar trebui să ofere imunitate la infecția cu coronavirus a putut fi obținut atât de rapid. Astfel, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca susține că în câteva luni de la începerea campaniei de vaccinare, românii s-ar putea întoarce la viața normală de dinainte de pandemie.

“Părerea mea este că, după ce se va începevaccinarea, într-un interval de 2-3 luni în care va mai trebui păstrată distanţarea, va începe să scadă numărul de infectări, astfel încât, în vara lui 2021, ne vom putea întoarce la ceea ce numim noi viaţă normală”, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, într-un interviu pentru MedicHub, citat de Ziua de Cluj. Aceasta a adăugat că se va vaccina anti-COVID-19, alături se toată familia sa.

Totodată, rectorul și-a exprimat speranța că în perioada următoare vor fi parcurși pași importanți și în ceea ce privește medicamentele pentru tratarea COVID-19.

”În acelaşi timp, sper din inimă că medicamentele care sunt în curs de autorizare, pentru tratatea bolii, vor fi gata într-un final, şi, în momentul în care vom avea un antiviral, alta va fi percepţia omului asupra bolii”, a mai spus Anca Buzoianu.

În același timp, aceasta a subliniat că în cadrul campaniei naționale de vaccinare, este nevoie de o comunicare extrem de eficientă care să nu lase loc dezinformărilor venite din partea anti-vacciniștilor.

„Cred că profesioniştii ar trebui să fie mult mai atenţi în comunicare, mai ales că trebuie să vorbeşti pe bază ştiinţifică şi să nu ne luăm după antivaccinişti sau fake-news-uri care sunt acum atât de la modă. Cred că trebuie să avem o mare responsabilitate în ceea ce spunem, mai ales că suntem în poziţia de a fi ascultaţi de foarte multă lume. În general, medicii trebuie să se exprime foarte atent şi să ţină seama că sunt un exemplu pentru populaţie”, mai declarat prof. dr. Anca Buzoianu.

Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19 a fost prezentată de autorități

În urmă cu o săptămână, autoritățile au prezentat Strategia națională de vaccinare împotriva noului coronavirus. Coordonatorul campaniei, medicul militar Valeriu Gheorghiță a declarat atunci că obiectivul autorirăților este ca într-un interval de șase luni să fie vaccinate 13 milioane de persoane.

”Organizarea propriu-zisă a activității de vaccinare se va realiza prin centre de vaccinare, înființate la nivelul anumitor unități medicale, spitale județene, spitale municipale sau alte unități medicale în funcție de numărul lucrătorilor în ănătate. Aceste centre sunt cele care asigură vaccinarea lucrătorilor din sistemul de sănătate și sistemul medicosocial. După care vorbim de centre de vaccinare în afara unităților medicale, ele sunt în momentul de față ele sunt estimate la 850-900 de centre la nivel național, care vor asigura, fiecare centru, un număr de 5.000 de persoane pe lună, drept pentru care putem reuși în primele șase luni să asigurăm imunizarea prin vaccinare pentru 13 milioane de persoane. Ne creează perspectiva imunizării colective de 60-70%”, a declarat Valeriu Gheorghiță.