Refugiaţi torturaţi în Libia, aduşi într-un centru din Timişoara

Refugiaţi torturaţi în Libia, aduşi într-un centru din Timişoara
Foto: B1 TV

Treizeci de refugiaţi din Eritreea, torturaţi în Libia, au primit o nouă şansă la viaţă. Ei au ajuns la Timişoara, într-un centru de tranzit în regim de urgenţă. Oamenii au fost aşteptaţi pe aeroport, de reprezentanţi ai Înaltului Comisariat ONU pentru refugiaţi.

Refugiaţii din Eritreea au fugit în Libia pentru a scăpa de serviciul militar, care este extrem de dur, în ţara lor natală. Au ajuns în Libia înainte de izbucnirea conflictului, însă forţele regimului Gaddafi i-au încarcerat şi i-au supus unor torturi groaznice.

Oamenii povestesc despre chinul prin care au trecut, în timpul detenţiei în Libia, dar şi despre chinurile pe care le-au suportat în această călătorie, până în România.

„Nu pot explica. Băteau oamenii ca pe nişte animale”, a spus unul din refugiaţi.

Refugiaţii au fost aduşi în ţara noastră cu un avion de linie, care a venit de la Roma. Ei au fost cazaţi în centrul de tranzit în regim de urgenţă şi vor sta la Timişoara timp de şase luni, apoi vor ajunge în SUA şi Canada.

„Au ajuns, după izbucnirea conflictelor din Libia, într-o tabără din Tunisia, de unde au fost evacuaţi de UNHCR, Guvernul României şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, în centrul de la Timişoara”, a relatat Claudia Aliuţe, PR UNHCR România.

În curând, şi alţi refugiaţi din Libia vor fi aduşi la Timişoara

„Există 4.000 de oameni care ar trebui evacuaţi şi avem spaţii foarte puţine. Aşa că identificăm cele mai vulnerabile grupuri, oameni care sunt în cele mai disperate situaţii. Am ales acest grup pentru că ştim că unii dintre ei au fost torturaţi”, a declarat Machiel Salomons, reprezentant UNHCR.

Centrul de tranzit în regim de urgenţă din Timişoara a fost deschis în urmă cu trei ani, şi de atunci, şi de atunci a adăpostit peste 300 de refugiaţi din Eritreea, Sudan, Irak, Sri Lanka, Nigeria sau Yemen.

Refugiaţi din Libia, cazaţi la Timişoara