Reprezentanți din 50 de ţări vor marca 25 de ani de la accidentul produs la Cernobîl

Reprezentanți din 50 de ţări vor marca 25 de ani de la accidentul produs la Cernobîl
Foto: politik.md

Oficiali din aproximativ 50 de ţări, între care și preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso și premierul Franţei, Francois Fillon, vor participa marţi la o conferinţă şi o reuniune organizate la Kiev pentru a marca 25 de ani de producerea catastrofei nucleare de la Cernobîl, informează AFP. „Reprezentanţi din aproximativ 50 de ţări, inclusiv preşedinţi şi prim-miniştri, vor participa la aceste evenimente”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Cu ocazia reuniunii se va organiza şi o donaţie pentru strângerea sumei de 740 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton al reactorului centralei.

La eveneimente vor fi prezenţi, printre alţii, şi preşedintele Kazahstanului, Nursoultan Nazarbaiev, şi cel al BERD, Thomas Mirow, precum şi premierii unor state est-europene.

Potrivit unuia dintre organizatori, este aşteptat şi premierul Rusiei, Vladimir Putin.

Autorităţile ucrainene au anunţat la sfârşitul lunii martie că mai au nevoie de încă aproximativ 600 de milioane de euro pentru consolidarea sarcofagului de beton de la Cernobîl.

Ulterior, s-a comunicat că este necesară suma de 740 de milioane de euro pentru consolidarea stratului izolator de beton.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost avariată în urma celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, când un reactor a explodat iar particule radioactive s-au răspândit deasupra Europei, afectând în special Ucraina, Belarus şi Rusia.