Restricțiile COVID-19 impuse de Guvern, în București, care vor intra în vigoare de luni dimineață

Restricțiile COVID-19 impuse de Guvern, în București, care vor intra în vigoare de luni dimineață
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Cîțu a stabilit noul pachet de restricții anti-COVID-19. Acesta se va aplica începând de luni. Primele măsuri pentru București vizează școlile, chiar de luni, 20 septembrie.

Masca de protecție va fi obligatorie pe o distanță de 50 de metri în jurul școlilor, iar orele de sport se vor desfășura cu mască, cu excepția celor din aer liber. Antonela Ghiță, primar interimar al Capitalei, a făcut sâmbătă anunțul.

„Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS CoV-2 este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 metri în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru”, se arată în decizia de sâmbătă, a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU).

Nu mai există cale de negociere, susține Prefectura, deși anul trecut, părinții au protestat vehement față de măsura măștii, în special pentru orele de educație fizică.

„Măsurile sunt exact așa cum au fost prevăzute și comunicate”, a transmis Ghiță.

Sâmbătă, în București, rata de incidență cumulată pe o perioadă de 14 zile era de 2,33 la mia de locuitori.

Alte decizii luate sâmbătă, prin HG, se referă la modul de organizare a evenimentelor publice și private, în spații închise și deschise.

Ilfov a început să fie din nou roșu

În Ilfov, 8 localități au trecut deja de pragul de 3,00 rată de infectare, la mia de locuitori. Este vorba despre Berceni, Bragadiru, Ciorogârla, Copăceni, Corbeanca, Afumați, Mogoșoaia și Snagov.

Printre măsurile de protecţie care vor trebui respectate în aceste localităţi se numără obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, precum şi pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ.

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, iar activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestora.

Restaurantele şi cafenele aflate în interiorul clădirilor, precum şi terasele pot fi ocupate până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în acelaşi interval orar. Clienţii vor trebui să facă dovada vaccinării împotriva COVID sau să prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodată, permis şi accesul persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie şi organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, care vor face dovada vaccinării, a unui test negativ ori care au trecut prin boală.

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoane.

De asemenea, este permisă activitatea în săli de sport şi/sau fitness, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp de persoană, şi activitatea în locurile de joacă pentru copii în spaţii închise, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-24,00.