Roberta Metsola este noua președintă a Parlamentului European. Politicianul maltez a fost propunerea PPE, e eurodeputată încă din 2013 și „este o prietenă a românilor”

Roberta Metsola este noua președintă a Parlamentului European. Politicianul maltez a fost propunerea PPE, e eurodeputată încă din 2013 și „este o prietenă a românilor”
Foto: Facebook @ Roberta Metsola

Eurodeputata Roberta Metsola a fost aleasă oficial pentru a-l succeda pe regretatul David Sassoli în funcția de președinte al Parlamentului European. Politicianul maltez a fost propus de PPE și a avut trei contracandidați, spaniola Sira Rego din partea stângii radicale, polonezul Kosma Zlotowski din partea ECR și suedeza Alice Bah Kuhnke din partea Verzilor, transmite Euronews.

Politicianul maltez Roberta Metsola e eurodeputată încă din anul 2013

Noua președintă a Parlamentului European este membru al Parlamentului European din 2013 și a ocupat funcția de vicepreședintă din 2020. Eurodeputata conservatoare s-a bucurat de tot mai multă vizibilitate după ce a preluat atribuțiile lui David Sassoli, care a murit pe 11 ianuarie după ce a petrecut mai multe săptămâni în spital din cauza problemelor de sănătate.

Există și voci care au criticat-o pe Roberta Metsola, mamă a patru copii, pentru viziunile sale anti-avort, viziuni răspândite pe scară largă în Malta, ultimul stat UE în care avortul este complet ilegal.

Totuși, ea a dat asigurări că, dacă va fi aleasă în funcție, „sarcina sa va fi să reprezinte poziția ParlamentuluI” European, inclusiv în ceea ce privește drepturile sexuale și de reproductive.

Siegfried Mureșan, despre noua președintă a Parlamentului European: „Este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept din țara noastră”

Votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România, susține eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, care spune despre noua președintă a Parlamentului European că „este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept din țara noastră”.

„Votul de astăzi este o veste foarte bună pentru Europa și pentru România. Roberta cunoaște foarte bine situația din România, este o prietenă a românilor și o apărătoare a statului de drept din țara noastră. Roberta a fost alături de noi de fiecare dată când am ieșit în stradă pentru apărarea statului de drept: la protestele împotriva Ordonanței 13 de la începutul anului 2017, la protestele din 2018 împotriva modificărilor aduse Codului Penal care afectau grav independența justiției. La dezbaterile privind justiția și statul de drept din România pe care le-am avut în Parlamentul European, Roberta a fost de partea sutelor de mii de oameni care au ieșit în stradă și a cerut ferm Guvernului PSD de atunci să înceteze atacurile la statul de drept”, a scris Siegfried Mureșan, marți, pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe