România ar putea găzdui o parte din trupele SUA relocate din Germania. Ambasadorul Zuckerman: „Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă”

România ar putea găzdui o parte din trupele SUA relocate din Germania. Ambasadorul Zuckerman: „Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România poate profita de relocarea trupelor SUA dislocate în Germania, până acum gazda celui mai mare contingent de militari american din Europa. Ambasadorul Adrian Zuckerman a promis, în cadrul discursului susținut la Consiliul din România al Ligii Navale a Statelor Unite, că o parte din soldați ar putea ajunge chiar în țara noastră.

Româniaar putea găzdui o parte din trupele SUA relocate din Germania

„Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a declarat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.

Mark T. Esper, șeful Pentagonului, a confirmat recent planurile administrației Trump de a retrage aproape 12.000 de militari SUA din Germania. Dacă o parte din trupe se vor întoarce în Statele Unite, celelalte vor fi relocate în alte zone din Europa.

Diplomatul cu origini românești a subliniat că „România a ajutat Statele Unite în multe moduri pentru a combate COVID. A ajutat Statele Unite să-și repatrieze cetățenii din întreaga lume. De asemenea, a trimis medici, asistente și alți specialiști în Statele Unite pentru a ajuta la împărtășirea lecțiilor valoroase învățate în timpul combaterii COVID în România și pentru a ajuta personalul medical să trateze americanii bolnavi. Parteneriatul american-român este cu adevărat special”.

„Pe măsură ce avansăm, Statele Unite s-au angajat să ajute România să își atingă adevăratul potențial și să devină un lider economic european. Prim-ministrul Orban a dezvoltat un program economic ambițios. Programul solicită dezvoltarea imediată a drumurilor, autostrăzilor, căilor ferate și a altor proiecte de infrastructură de care România are nevoie disperată. Aceste programe solicită, de asemenea, dezvoltarea canalelor de irigație, fabrici de prelucrare a alimentelor și dezvoltarea zonelor agrare. România va fi din nou cunoscută drept grânarul Europei. În plus, proiectele reînnoite de energie nucleară, dezvoltate cu tehnologie occidentală, și noi extracții de petrol și gaze vor face din România un exportator net de energie. Renașterea României este pe drumul cel bun”, a mai adăugat Zuckerman.

Alte declarații făcute de ambasadorul Adrian Zuckerman

El spune că este „mândru” de faptul că a reușit să se alăture „ministrului de interne Vela, ministrului justiției Predoiu și procurorului general Scutea, în lupta împotriva traficului de persoane și a crimei organizate. Statele Unite s-au angajat să utilizeze toate resursele disponibile pentru a ajuta România în această luptă. Spun din nou tuturor acestor infractori – veți fi identificați, arestați și urmăriți penal. România va scăpa de criminalitate organizată și trafic de persoane”.

Nu în ultimul rând, Adrian Zuckerman a menționat și„curajul președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a recunoaște că una dintre organizațiile PSD a fost infiltrată de infractori și de a dizolva acea organizație. Îl încurajez să continue să înlăture persoanele corupte din PSD. România nu poate reveni la corupția din ultimii câțiva ani. Trebuie să avanseze ca democrație liberă și vibrantă pe care cetățenii ei o doresc și pe care o merită”.

„Sunt mândru să particip la aceste eforturi și mulțumesc României și Constanței pentru găzduirea armatei americane și pentru faptul că sunt un neprețuit aliat al SUA și NATO, promovând securitatea internă și internațională.Președintele Trump și cu mine mulțumim României pentru că este un mare aliat și prieten.Dumnezeu să vă binecuvânteze și să binecuvânteze România și Statele Unite”, a conchis Adrian Zuckerman, ambasadorul american la București.