România, printrele cele 7 state din UE ce prezint risc ridicat de mortalitate din cauza COVID-19

România, printrele cele 7 state din UE ce prezint risc ridicat de mortalitate din cauza COVID-19
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Șapte state membre ale UE înregistrează o evoluție a epidemiei de COVID-19 ce „provoacă îngrijorare”, iar totodată înregistrează și un risc crescut de mortalitate, în urma infecției cu noul coronavirus, a avertizat Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, în cursul zilei de joi, după cum informează Digi24.

Potrivit unui raport de evaluare a riscurilor, întocmit de Centrul European pentru Controlul și
Prevenirea Bolilor (ECDC), acest grup de șapte țări, alcătuit din Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria, prezintă un ”un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii ”deja observată” sau ”care ar putea surveni curând”, după cum informează sursa citată mai sus.

Factorii de risc și impunerea restricțiilor

Factorii care generează îngrijorarea ridicată din aceste țări, sunt numărul mare de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor, în timp ce alte alte state europene înregistrează o creştere a cazurilor în rândul tinerilor, care au mai puţine riscuri de a suferi complicaţii.

În unele regiuni din aceste țări sistemele de sănătate sunt deja sub presiune, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor de spital și a secțiilor ATI și cu personal medical în stare avansată de oboseală. Îmbunătățirile care au fost aduse managementului cazurilor și tratamentelor aplicate nu este suficient pentru a evita agravarea bolii sau decesul în cazul pacienților cu vulnerabilități.

Impunerea unor restricții stricte, care s-a dovedit o măsură efectivă în controlul răspândirii pandemiei în UE în primăvara anului 2020, pare să fie singura strategie care poate asigura un impact moderat (spre deosebire de unul ridicat) al bolii asupra indivizilor și sistemelor de sănătate. Ca atare, în aceste țări, chiar și cu impunerea unor măsuri stricte de restricție, riscul general de Covid-19 rămâne ridicat la nivelul populației în general și foarte ridicat pentru indivizii vulnerabili”, se arată în raport, potrivit sursei citate mai sus.