România, raiul contrabandiștilor: Vameșii ucrainieni au solicitat intervenția unui MiG-29 pentru oprirea unui avion care se întorcea nedetectat din țara noastră

România, raiul contrabandiștilor: Vameșii ucrainieni au solicitat intervenția unui MiG-29 pentru oprirea unui avion care se întorcea nedetectat din țara noastră
Sursa foto: obiectivdesuceava.ro

Vameșii ucrainieni au solicitat intervenția unui MiG-29 pentru oprirea unui avion de mici dimensiuni folosit de contrabandiști, care a intrat ilegal în România în noaptea de vineri, 6 august, spre sâmbătă, și a fost depistat la revenirea în Ucraina, sâmbătă dimineață, pe 7 august.

Marfă de contrabandă, nedetectată de vameșii români

Incidentul scoate în evidență încă odată ușurința cu care contrabandiștii și traficanții reușesc să evite orice filtru de control al grănicerilor români, transportând marfă de contrabandă sau stupefiante în țară și în afara granițelor, fără ca acestea să fie detectate.

Așa s-a întâmplat și în dimineața zilei de 7 august, când grănicerii departamentului Porubne din deta­șamentul Cernăuți au înregistrat un zbor ilegal al unei aero­-nave An-2 peste regiunea Ivano – Frankovsk. Grănicerii ucraineni au raportat Unității de Apărare Aeriană a Forțelor Aeriene din Ucraina.

Aparatul de zbor An-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol și forțat să aterizeze la ora 7.30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv.

Agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane. După ce aerona­va a aterizat, au încercat să scape într-o mașină, potrivit obiectivdesuceava.ro.

Acest incident care scoate în evidență cât de slabe sunt controalele la granițele României atunci când vine vorba despre marfa de contrabandă, are loc în contextul în care în urmă cu o săptămână peste o jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită în cutii de banane într-un depozit de legume – fructe din localitatea ilfoveană Chiajna.

Deșii procurorii DIICOT s-au grăbit să rețină drogurile și să prezinte fapta ca pe o mare captură, în realitate autoritățile nu au explicat nici până astăzi cum a fost posibil ca o cantitate atât de mare de droguri de mare risc să ajungă în țară fără ca traficanții să fie deranjați de grăniceri sau de sistemele de control existente.

Într-un depozit de pe raza judeţului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de provenienţă Columbia, achiziţionat de pe raza unui stat al Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro. Prin ordonanţa DIICOT s-a dispus începerea urmăririi penale in rem.

Importatorul bananelor a sesizat autoritățile. Transportul de droguri ar fi intrat prin Portul Constanţa fără să fie detectat de autorităţi, pentru că niciun scaner din vămile din România nu funcţionează în prezent.

Cazul cocainei de pe plajele Mării Negre

De asemenea, în 2019, aproape două tone de cocaină au ajuns pe plajele noastre de la Marea Neagră într-o spectaculoasă operațiune de trafic de droguri. Imediat a început o cursă contracronometru pentru recuperarea mărfii între polițiștii români și traficanți. Cocaina plecase din Brazilia de la un mare traficant sud-american care negociase cu sindicatele de crimă organizată din Balcani.

Nimeni nu ştie însă dacă drogurile provin din transportul descoperit pe 23 martie 2019. Atunci, într-o şalupă abandonată lângă Sfântu Gheorghe, autorităţile au găsit aproape o tonă de cocaină de puritate 90%.

În noaptea transportului, din cauza furtunii, sistemul video de supraveghere a litoralului nu a putut furniza imagini din larg.

România se afla pe ruta nordică a drogurilor, fiind un nod important în traseul lor spre Occident. Două trasee, unul pe mare şi altul pe uscat sunt folosite de traficanţi. În acest dosar, spun anchetatorii, modul de operare este atipic pentru România, fiind specific mai degrabă mafiei balcanice a drogurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt