Românii pot opta, de la 1 aprilie, pentru buletinul biometric, ce va conține și amprente

Românii pot opta, de la 1 aprilie, pentru buletinul biometric, ce va conține și amprente
Foto: epochtimes-romania.com

De la 1 aprilie, românii pot opta pentru buletine biometrice, noile cărți de identitate urmând să conțină și amprentele lor. 

Legea privind noile acte de identitate a fost adoptată în iulie 2013, reglementările fiind deja în vigoare, însă acestea urmând să fie eliberate abia din aprilie, potrivit Ministerului de Interne. Potrivit legii 253/2013, românii pot opta pentru fie pentru eliberarea unui buletin normal, fie pentru unuia biometric, informează Gândul.

Cărţile de identitate biometrice vor conţine mai multe informaţii decât cele actuale, inclusiv amprentele de la ambele degete arătătoare ale posesorilor.

Imaginea de pe viitoarele cărţi de identitate trebuie să îndeplinească anumite cerinţe: solicitantul nu trebuie să aibă capul acoperit şi ochii închişi, iar expresia feţei acestuia trebuie să reprezinte o stare comună.

Fotografia se poate face, totuşi, cu capul acoperit, pentru motive religioase, cu condiţia ca faţa titularului, de la baza bărbiei şi până la frunte, să fie vizibilă în mod clar şi să nu prezinte umbre de lumină.

Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii doar dacă lentilele nu sunt colorate, nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii.

În ceea ce priveşte fundalul utilizat pentru preluarea imaginii faciale, acesta trebuie să fie neutru, deschis la culoare, astfel încât fotografia preluată să reprezinte cât mai fidel trăsăturile şi fizionomia celui în cauză.

Amprentele şi poza sunt incluse în mediul de stocare electronică (cipul) al cărţii de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor şi în bazele de date de producţie.

După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă