Roxana Bojariu, climatolog ANM, după inundațiile din țară: Mai, în general, este o lună mai ploioasă, dar știm de pe acum că sunt recorduri și în precipitații. Va trebui să ne așteptăm și la alte probleme (VIDEO)

Roxana Bojariu, climatolog ANM, după inundațiile din țară: Mai, în general, este o lună mai ploioasă, dar știm de pe acum că sunt recorduri și în precipitații. Va trebui să ne așteptăm și la alte probleme (VIDEO)
foto simbol: Pixabay

Mai este de obicei o lună mai ploioasă, astfel că, din punct de vedere climatic, e normal să plouă mai mult decât în celelalte luni ale anului, însă acum au fost precipitații mai abundente comparativ cu normalul perioadei, a explicat Roxana Bojariu, climatolog al Administrației Naționale de Meteorologie, miercuri, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Climatolog ANM, pe B1 TV. Ce a spus Roxana Bojariudupă inundațiile din țară

Mai multe râuri din vestul și nordul țării au înregistrat depășiri istorice ale cotelor. Întrebată în acest context dacă a plouat în ultimele zile mai mult decât într-o perioadă obișnuită, Roxana Bojariu a explicat: „Da, a plouat, evident, vom avea și recorduri în intensitatea precipitațiilor. La sfârșitul lunii vom face bilanțul climatic, dar, clar, de pe acum știm că sunt recorduri și în precipitații. Problemele, însă, sunt mai complexe. Avem de-a face cu o perioadă mai lungă în care au fost ploi. Solul a fost îmbibat cu apă în așa fel încât precipitațiile foarte abundente care au venit au avut un efect mai mare, plus problemele noastre dintotdeauna cu versanții care nu sunt acoperiți cum trebuie cu păduri, pentru că au fost defrișate pădurile și atunci evident că efectul viiturilor este amplificat atunci când pe versanți tu nu ai pădurea care să îți mai oprească din acest impact al cantității mari de ape”.

„Luna mai, în general, este o lună mai ploioasă. Climatic vorbind, e normal să plouă mai mult decât în celelalte luni ale anului, dar, clar, acum am avut precipitații mai abundente chiar și decât normalul lunii mai. Problemele, din păcate, țin și de un context mai larg, pentru că există o tendință de creștere a intensității precipitațiilor în timp datorită efectului încălzirii globale”, a mai spus climatologul ANM.

Întrebată dacă ne putem aștepta la inundații și în alte părți ale țării, ea a adăugat: „Voi vorbi din punctul de vedere al climatologului. Din păcate, va trebui să ne așteptăm și la alte probleme, mai ales în bazinele mici, acolo unde imediat efectele apei care vine de pe versanți sau intensitatea crescută a precipitațiilor… vedeți că am avut și zăpadă până destul de târziu în cantități mari, care se topește și evident că vine și ea cu un aport de apă, așa că din păcate va trebui să fim atenți în continuare la astfel de fenomene”.