Salariații termocentralei Mintia din Hunedoara protestează în curtea unităţii, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit anumite drepturi băneşti pe ultimele şase luni

Salariații termocentralei Mintia din Hunedoara protestează în curtea unităţii, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit anumite drepturi băneşti pe ultimele şase luni
Foto: replicahd.ro

Protest la termocentrala Mintia din județul Hunedoara. Sute de salariați scandează marți, pentru a doua zi consecutiv, pentru că nu și-au primit drepturile bănești pe ultimele șase luni.

Salariații termocentralei Mintia protestează pentru că nu și-au primit drepturile bănești

Protestul are loc în curtea unității. Oamenii solicită un program de salvare a producătorului de energie electrică, dar şi plata unor drepturi băneşti, în principal tichete de masă și deconturi pentru transportul la locul de muncă, ce sunt întârziate de șase luni, scrie Agerpres. Valoarea totală a acestora fiind cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un salariat.

„Sunt peste 200 de persoane prezente la protest. Instalaţiile nu mai sunt asigurate”, a declarat, pentru agerpres, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

Până acum, niciun reprezentant al autorităţilor nu a luat legătura cu angajații termocentralei Mintia, pentru a cunoaşte prezentate problemele cu care se confruntă salariaţii.

La protestul din 18 august, reprezentanții sindicatului au declarat pentru B1.RO că acuză Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de lipsa de implicare pentru salvarea producătorului de energie. În acest context, s-au acumulat numeroase întârzieri privind acordarea drepturilor salariale către muncitori.

“Pe fondul neimplicării Ministerului Energiei pentru salvarea acestui producător de energie electrică și termică, s-a ajuns la lipsa combustibilului, la lipsa cărbunelui. Practic nici în iarnă, nici aum când prețurile la energie electrică încep să crească și piața este favorbilă acestui producător noi nu putem porni mai multe grupuri pentru a face mai multe venituri și pentru a asigura plata furnizorilor și drepturile salariale.

Suntem la cinci luni de întârziere cu anumite drepturi de natură salarială, tichete de masă, transport, ajutor de încălzire și suntem cu stocul la minim. Noi funcționăm de pe o zi pe alta. Acum avem o știre că până în 20 august nu se mai poate transporta cărbune pe ruta Simeria-Deva. De la Petroșani la Mintia se trece pe această porțiune, pentru că se lucrează la calea ferată”, au precizat reprezentanții sindicatului pentru B1.RO.

Termocentrala Mintia, oprită pentru că nu mai sunt stocuri de cărbune

Termocentrala Mintia este oprită de sâmbătă noaptea din cauză că nu mai sunt stocuri de cărbune, iar aprovizionarea nu s-a putut face în aceste zile deoarece pe calea ferată se efectuează lucrări de modernizare în zona Simeria.

Termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din CEH alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.