Salarizarea rezidenților va fi asigurată de Ministerul Sănătății în continuare. Ce se va întâmpla cu examenul de rezidențiat

Salarizarea rezidenților va fi asigurată de Ministerul Sănătății în continuare. Ce se va întâmpla cu examenul de rezidențiat
Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov / Foto: Scjuilfov.ro

Reprezentanții studenților în medicină susțin că nu s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului de rezidențiat, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, potrivit unui anunț al acestora. Ieri, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede ca Ministerul Educației să organizeze admiterea în rezidențiat. Proiectul merge la Senat, care este for decizional.

Clarificări cu privire la proiectul de lege

În data de 16.11.2021, a fost adoptat de Camera Deputaților proiectul de lege pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, care prevede organizarea rezidențiatului de către Ministerul Educației, în parteneriat cu Ministerul Sănătății.

În urma întrebărilor din partea medicilor rezidenți și a absolvenților care urmează să susțină examenul de rezidențiat, cu privire la conținutul proiectului de lege și al statutului medicului rezident, reprezentanții Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți și ai Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România, au luat legătura cu inițiatorii proiectului pentru a clarifica aceste aspecte. De asemenea, menționăm faptul că în perioada preliminară adoptării proiectului, am comunicat factorilor decizionali implicați importanța menținerii statutului de salariat al medicului rezident, precum și dorința absolvenților de a se menține formatul centralizat al examenului de rezidențiat.

Astfel, în urma unor informații eronate apărute în spațiul public, prin care se vehiculează pierderea calității de salariat a medicului rezident, dorim să vă transmitem varianta corectă a proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, în care a fost adăugat un amendament care menționează clar păstrarea statutului profesional curent al medicului rezident, acela de salariat al Ministerului Sănătății: https://drive.google.com/…/1pZix7…/view…

Cum se va desfășura examenul de rezidențiat

În ceea ce privește formatul examenului de rezidențiat, dorim să vă comunicăm pe această cale că în urma adoptării actualului proiect de lege, NU s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între cele două ministere.

Conform proiectului, medicii rezidenți vor încheia, după promovarea examenului de rezidențiat, un contract de studiu cu Universitățile de Medicină și Farmacie și un contract de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea (în baza căruia se va asigura salarizarea de către Ministerul Sănătății). O altă modificare constă în faptul că diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale.

Inițiatorii proiectului ne-au comunicat faptul că proiectul își propune creșterea calității academice în rezidențiat prin implicarea mai amplă a Ministerului Educației și simplificarea proceselor administrative pe care medicul rezident le are de parcurs. De asemenea, în cazul adoptării proiectului de către Senat, am fost informați că se va concepe o metodologie de implementare și în acest proces medicii rezidenți vor fi consultați.

Urmăriți B1TV.ro și pe