Se modifică codul rutier: Cursuri de conducere defensivă pentru obținerea permisului auto

Se modifică codul rutier: Cursuri de conducere defensivă pentru obținerea permisului auto

Administrația Prezidențială a promulgat, joi, noua lege privind introducerea unui curs de conducere defensivă pentru obținerea permisului de conducere auto și circulația autoturismelor pe drumurile publice, se arată într-un proiect de lege publicat de Camera Deputaților.

Curs de conducere defensivă, imperativ pentru obținerea permisului auto

Această modificare a Codului rutier vine în contextul în care România este țara cu cele mai multe accidente mortale ce au loc pe drumurile publice de la noi din țară, iar documentele oficiale ale Comisiei Europene transmit că în țara noastră se înregistrează cel mai mare număr de decese cauzate de evenimentele de pe drumurile publice, înregistrându-se o rată de mortalitate de 85 de decese la 1 milion de locuitori. Așadar, noul proiect de lege prevede ca fiecare persoană ce dorește să obțină permisul de conducere auto va fi nevoită să parcurgă și un curs de conducere defensivă.

În același timp, conform informațiilor Buletinului Siguranţei Rutiere pentru anul 2020, în urma accidentelor rutiere produse pe drumurile publice din România, au fost plătite despăgubiri brute în valoare totală de 3.181.026.059 lei, iar 79% din această sumă fiind plătită pentru despăgubiri în vederea achitării daunelor materiale, iar 21% pentru achitarea despăgubirilor pentru vătămări corporale.

Proiectul de lege prevede ca fiecare persoană ce dorește să obțină permisul de conducere va fi nevoită să parcurgă un curs de conducere defensivă în cadrul orelor de pregătire teoretică și practică, acest curs fiind dedus fiscal. De asemenea, proiectul va prevede și introducerea unui termen de 6 luni pentru achitarea amenzilor contravenționale, deoarece unii șoferi ignoră consecințele și acțiunile amenzilor aplicate de către organele de ordine.