Se scumpește apa îmbuteliată. Facturile la energie electrică ale producătorilor au fost majorate cu 90%, iar preţul ambalajelor a crescut cu aproape 50%

Se scumpește apa îmbuteliată. Facturile la energie electrică ale producătorilor au fost majorate cu 90%, iar preţul ambalajelor a crescut cu aproape 50%
Foto: Pixabay.com

Producătorii de apă de izvor nu mai pot menţine actualul nivel al preţurilor deoarece scumpirile din ultimul an la energie, ambalaje şi combustibili pun o presiune mare asupra sustenabilităţii afacerilor, anunţă reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei (APRIA).

„În această perioadă are loc o recalibrare a nivelului de preţ, astfel încât o parte din costurile suplimentare va fi transferată către clienţii finali. (…) Membrii APRIA au fost tot timpul atenţi la nevoile clienţilor, investind în calitate şi în eficientizarea proceselor de producţie pentru a oferi cea mai bună apă la cele mai bune preţuri. Din păcate, scumpirile uriaşe din ultima perioadă nu mai au cum să fie acoperite în integralitate de producători, aşa că vom asista în următoarea perioadă la o majorare a preţului cu 20%”, anunţă APRIA.

Producătorii de apă îmbuteliată plătesc în acest an facturi de energie electrică cu 90% mai mari faţă de 2020, preţul combustibililor s-a majorat cu aproximativ 20% şi, în plus, a crescut cu aproape 50% preţul ambalajelor (PET-uri, carton, folie).

De asemenea, membrii APRIA resimt şi presiunea cursului de schimb leu-euro, din cauza investiţiilor majore realizate în ultimul timp, evoluţia acestuia reprezentând o permanentă îngrijorare, potrivit asociaţiei patronale.

Membrii Asociaţiei Producătorilor din Industria Apei vor continua să investească în utilaje de ultimă generaţie pentru a creşte gradul de eficienţă şi se vor orienta spre soluţii inovatoare de producţie şi utilizare a energiei, potrivit APRIA.

Urmăriți B1TV.ro și pe