Kovesi anunță o posibilă sesizare a Comisiei pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România / UPDATE: Reacția Alinei Gorghiu, președintele interimar al Senatului

Kovesi anunță o posibilă sesizare a Comisiei pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România / UPDATE: Reacția Alinei Gorghiu, președintele interimar al Senatului
Sursa Foto: Facebook/Laura Codruța Kovesi

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, anunță, într-un comunicat că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate, potrivit g4media.ro.

UPDATE: Alina Gorghiu (PNL), președintele interimar al Senatului, a reacționat la anunțul lui Kovesi. Acesta a susținut că legea în cauză nici nu a fost promulgată, ci a ieșit într-o anumită formă din Senat, iar la Camera Deputaților a suferit niște modificări ce „au generat controverse”. „Dacă în urma analizei se va ajunge la concluzia că trebuie operate modificări tehnice, acestea se vor face”, a precizat Gorghiu.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Kovesi anunță că ar putea cere activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept

”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori  de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE. De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.

Anunțul șefei Parchetului European vine în contextul în care Parlamentul a votat, miercuri, chiar în timpul vizitei vicepreședintelui Comisiei Europene, Vera Jourova, la București un proiect de lege care transpune o directivă europeană privind avertizorii de integritate.

Proiectul este criticat puternic de ONG-uri pe motiv ca descurajează semnalarea actelor de corupție și de nerespectare a legii.

De asemenea, Parchetul European nu ar fi primit încă cei 9 procurori delegați suplimentar față de cei desemnați deja și că ” a existat o întârziere considerabilă în ceea ce privește acordarea biroului EPPO din România a unui număr adecvat de ofițeri de poliție judiciară în sprijinul operațiunilor sale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`