Șeful ASF, Mișu Negrițoiu, acuzat de Ministerul Finanţelor SUA că a încălcat embargoul american, falsificând documente bancare: Aceste operațiuni nu au fost niciodată coordonate de mine

Șeful ASF, Mișu Negrițoiu, acuzat de Ministerul Finanţelor SUA că a încălcat embargoul american, falsificând documente bancare: Aceste operațiuni nu au fost niciodată coordonate de mine
Foto: B1 TV

Ministerul de Finanțe al SUA îl acuză pe șefului ASF, Mișu Negrițoiu că, din postura de șef al ING România, a încuviințat o tranzacție ilegală, care încălca sancțiunile economice impuse de SUA, Iranului. Acuzațiile merg până la cele de „fals în acte bancare”. Valoarea tranzacției ar fi de 1,2 milioane de dolari, informează B1 TV.

Din postura de şef al băncii comerciale ING România, Negriţoiu ar fi aprobat o tranzacţie care ar fi încălcat embargoul SUA, impus Iranului. Banca condusă de Negriţoiu a jucat rolul de bancă de tranzit pentru un transfer ilegal de bani prin care o bancă iraniană a achiziționat un motor de avion pentru compania aeriană Iran Air.

Motorul era produs în SUA, astfel că achiziționarea lui de către o companie din Iran încălca flagrant embargoul. O poveste care cutremură politicul românesc, mai ales că, Mişu Negriţoiu a ajuns şef la ASF, după ce a fost votat în Parlament, şi pe baza referinţelor din trecut.
Tranzacţia, în valoare de 1,2 milioane de dolari a fost realizată în perioada 2003-2004 şi, potrivit Oficiului de Control al Ministerului de Finanţe American, încalcă codul penal american.

Oficialii americani acuză ING România, şi inclusiv pe şeful ei de atunci, Mişu Negriţoiu, că au falsificat documentele bancare pentru a ascunde originea americană a motorului și destinația lui – piața iraniană, dar şi pentru a masca implicarea ING România în acest caz.

Potrivit informaţiilor oferite de oficialii americani, au fost schimbate descrierea mărfii, destinația finală a bunurilor şi de asemenea a fost șters certificatul de origine american din documentele originale și orice referire la Iran. Motiv de întrebări pentru politicienii români, în privința activității lui Negrițoiu și în fruntea ASF.

Oficiul de control al finanţelor SUA a concluzionat că, sub conducerea lui Mişu Negriţoiu, ING România a acţionat de mai multe ori în acelaşi mod, operând mai multe tranzacţii care încălcau embargoul american asupra Iranului.

Pe de altă parte, Mișu Negrițoiu se apără, zicând că aceste operațiuni nu au fost coordonate de el.

„Aceste operațiuni, efectuate în 2003-2004, nu au fost niciodată coordonate de mine, în calitatea mea de atunci de Director General Adjunct, și au făcut obiectul unor investigații interne la timpul respectiv, fară ca vreun document să menționeze numele sau implicarea mea. Publicarea în 2012 a înțelegerii Grupului ING cu Departamentul Justiției din SUA, în perioada când eu am fost CEO al băncii în România, este o pură coincidență, iar asocierea acestor fapte cu numele meu reprezintă simple presupuneri”
, se arată într-un comunicat oficial ASF.

Documentul prezentat de Oficiul de control al Finanțelor americane datează din anul 2012, dar a fost dat publicității abia acum, în 2015.

Ultima oră
08:02 - Patru persoane au murit, după un grav accident de circulație în județul Caraș-Severin. Una dintre victime avea 16 ani
07:48 - România, printre destinațiile preferate de nevaccinați, datorită măsurilor mai relaxate. „Au cerut un zbor doar dus”
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”