Șeful CFR Călători: Cam 600 de vagoane se duc spre litoral. Gradul de umplere, peste 80% / Am scumpit biletele cu 20%. Majorarea nu duce la creșterea salariilor (VIDEO)

Șeful CFR Călători: Cam 600 de vagoane se duc spre litoral. Gradul de umplere, peste 80% / Am scumpit biletele cu 20%. Majorarea nu duce la creșterea salariilor (VIDEO)
Foto: Facebook / CFR Călători

Bilete în trenuri s-au scumpit cu 20%, însă majorarea nu a fost motivată de dorința de a crește salariile, ci a fost o necesitate, a declarat directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, vineri, pe B1 TV, la „Drumurile Noastre” cu Ștefan Etveș, acolo unde a vorbit și despre căldura din vagoane.

Șeful CFR Călători, despre biletele de tren și cursele spre litoral

Întrebat de ce au fost scumpite biletele, oficialul a răspuns: „Din mai multe motive. Biletele trebuiau majorate și era o dispoziție de prin 2018. Factorii netehnici, ca să zic așa, au dus la oprirea majorării. Majorarea biletelor nu duce la creșterea salariilor sau la altceva. Vă dau numai un exemplu, eu plăteam în ianuarie energia electrică la CFR Călători 16 milioane, astăzi o plătesc 40 de milioane pe lună”.

„Avem o problemă foarte mare cu piesele de schimb. Cel puțin în domeniul fier-oțel, care majoritatea se produce și se ia din Rusia, avem mari probleme la achizițiile de roți și bandaje și la niște prețuri astronomice. Biletele nu s-au scumpit că am vrut să creștem salariile. Era o necesitate, numai de pe rata inflației și tot trebuia să creștem mai mult biletele”, a adăugat Traian Preoteasa.

El a precizat că biletele s-au scumpit cu 20%.

„Când am solicitat Guvernului creșterea de tarife, nici nu era în discuție nici măcar războiul din Ucraina, sancțiuni și ce se mai întâmplă pe acolo. Am solicitat indexarea prețurilor pentru că nu fusese indexat din 2013. V-am zis, dacă calculăm numai pe rata inflației, era mai mult de 20%”, a mai spus directorul CFR Călători.

În altă ordine de idei, întrebat câte trenuri avem spre litoral, șeful CFR Călători a menționat: „Avem 40 de așa-zise trenuri ale Soarelui, care funcționează pe 24 de ore, unele la temperaturi rezonabile, (…) 15 vagoane în medie pe tren, deci cam 600 de vagoane se duc spre litoral”.

Gradul de umplere este de „peste 80%”, susține Traian Preoteasa.

Urmăriți B1TV.ro și pe