Semnal de alarmă tras de medici. Unu din patru români suferă de o formă de alergie

Semnal de alarmă tras de medici. Unu din patru români suferă de o formă de alergie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un sfert din populaţia României suferă de o formă de alergie, incidenţa bolilor alergice fiind în creştere, ca în toate ţările europene, arată reprezentanţii Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) într-un comunicat de presă.

Medicii afirmă că sistemele de îngrijire a sănătăţii se confruntă cu costuri ridicate pentru tratarea pacienţilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătăţii.

25% dintre copiii români suferă de dermatită atopică

Unul din patru adulţi şi fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică, unul din cinci copii suferă de astm alergic, un sfert dintre copiii români – de dermatită atopică, 2% dintre adulţi şi 10% dintre copii sunt diagnosticaţi cu alergii alimentare, iar 1.120.000 de români adulţi au o alergie medicamentoasă.

„Aproximativ 8 milioane de români (adulţi şi copii) suferă de o formă de alergie. Cele mai multe afecţiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, atât din perspectiva vieţii sociale cât şi profesionale, generând costuri semnificative la nivelul sistemului de sănătate publică şi al societăţii. Sistemele de îngrijire a sănătăţii se confruntă cu costuri ridicate pentru managementul pacienţilor alergici, inclusiv cele legate de vizitele frecvente de îngrijire a sănătăţii, farmacoterapie, absenţe de la locul de muncă şi pierderea productivităţii”, a afirmat preşedintele SRAIC, prof. dr. Carmen Panaitescu.

„SRAIC este angrenată în elaborarea strategiei naţionale de management al bolilor alergice, promovând o abordare multidisciplinară, în concordanţă cu recomandările internaţionale. (…) Având în vedere importanţa cercetării, susţinem dezvoltarea reţelei naţionale de centre de cercetare în alergologie, în paralel cu întărirea legăturilor cu societăţile profesionale internaţionale”, a adăugat Panaitescu, potrivit Agerpres.

În Europa, se estimează că unul din 4 europeni suferă de o afecţiune alergică şi se preconizează că în următorii 5 ani unul din doi europeni va fi alergic, notează hotnews.ro.

„În aceste condiţii, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică este angrenată în elaborarea strategiei naţionale de management al bolilor alergice, promovând o abordare multidisciplinară, în concordanţă cu recomandările internaţionale.

În această perioadă pandemică, ne aducem contribuţia la rezolvarea problemelor legate de asigurarea serviciilor de sănătate pentru pacienţii alergici, dar şi pentru soluţionarea potenţialelor aspecte alergologice legate de vaccinarea anti COVID-19, conform recomandărilor internaţionale. Având în vedere importanţa cercetării, susţinem dezvoltarea reţelei naţionale de centre de cercetare în alergologie, în paralel cu întărirea legăturilor cu societăţile profesionale internaţionale”, mai spune preşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică.

Tags: