Sinodul Ierusalimului răspopește preoți români! BOR: Patriarhul Ierusalimului aprobase așezământul

Sinodul Ierusalimului răspopește preoți români! BOR: Patriarhul Ierusalimului aprobase așezământul

În emisiunea Evenimentul Zilei, de joi, invitații au discutat cu gazdele, Robert Turcescu și Ion Cristoiu, pe marginea evenimentelor recente care au dus la ruptura dintre Biserica Ortodoxă Română și Patriarhia Ierusalimului. Discuțiile au avut ca premisă decizia Sfântul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, de luni, care a întrerupt comuniunea cu Biserica Ortodoxă Română, ca represalii la construirea unui lăcaș bisericesc românesc la Ierihon, considerat anticanonic.

Diplomația bisericească asemănătoare cu cea laică

Despre premisele incidentului invitații au explicat că deși din punct de vedere canonic Patriarhia Ierusalimului este cea care are ultimul cuvânt în aprobarea unui nou lăcaș de cult în Ierihon, din punct de vedere juridic, laic, zona nu se află sub jurisdicția Israelului ci a Autorității Palestiniene. Lucru care înseamnă că decizia autorizării unui nou lăcaș este de fapt atributul legal al autorităților palestiniene.

Despre urmările hotărârile Sinodului Patriarhiei Ierusalimului, invitații au tradus efectele în termeni ușor de înțeles pentru mirenii de rând. “Întreruperea comuniunii” între două biserici este echivalentă cu întruperea relațiilor diplomatice între două țări, iar faptul că Preafericitul Daniel nu va mai fi pomenit în bisericile Patriarhiei Ierusalimului se referă la o obiceiul ca în slujbele efectuate de patriarhii bisericilor ortodoxe ca numele șefilor celorlalte biserici de același rit să fie pomenit. Pe scurt Preafericitul Daniel nu va mai beneficia de acest gest de curtoazie diplomatică.

În privința „caterisirii” arhimandritului Ieronim Crețu, termenul descriere darea afară din preoție, dar invitații au explicat că decizia Ierusalimului este fără sens în contextul în care Crețu ține de BOR și doar aceasta îl poate da afară.

Patriarhul Ierusalimului nu îi mai rostește numele Preafericitului Daniel

Într-o intervenție directă telefonică, PS Ciprian Cîmpineanu secretarul Sfântului Sinod a relatat istoria așezământului românesc care a constituit “mărul discordiei” între cele două biserici. Potrivit prelatului cei 3.000 de metri pe care a fost ridicat lăcașul au fost donați în 1990 de un credincios român. Totodată Cîmpineanu a explicat că a existat un acord de principiu al Patriarhiei Ierusalimului pentru acesta.

„Un credincios român a cumpărat o suprafață de teren în Ierihon, pe care a donat-o Patriarhiei Române, cu scopul de a se construi acolo o casă pentru pelerini, cu un paraclis pentru închinare. După 1994 când a plecat la Ierusalim Ieronim Crețu, acesta a pus problema la patriarhul Tiodor al Ierusalimului, în vederea începerilor lucrărilor pentru acest așezământ și Patriarhul a fost de acord. Un accept verbal, pentru că știa că trebuie să pună problema la Sfântul Sinod. La vremea aceea patriarhul Teoctist nu și-a închipuit că lucrurile vor degenera de această manieră”, a declarat Cîmpineanu.

PF Cîmpineanu: Patriarhul Ierusalimului aprobase construirea așezământului