Soba „cu clopote”, soluția folosită de o familie pentru a trece prin criza prețurilor la energie: „Stăm în mânecă scurtă. Focul îl facem o dată la 2-4 zile”

Soba cu clopote, soluția folosită de o familie pentru a trece prin criza prețurilor la energie: Stăm în mânecă scurtă. Focul îl facem o dată la 2-4 zile
Foto: Pixabay

Explozia prețurilor la energie îi determină pe tot mai mulți români să caute soluții alternative pentru a trece cu bine prin iarnă.

Acesta este contextul în care o româncă a povestit pe Facebook că își încălzește casa folosind soba „cu clopote” construită de soțul său.

„Vă prezint soba noastră cu clopote, foarte economică și eficientă, realizată de soțul meu, care nu este sobar, dar se pricepe foarte bine să meşterească lucruri prin casă.

Focul îl facem o dată la 2-4 zile, căldura menținându-se foarte bine chiar și spre final la 20-19 °.

Locuim într-o casă veche din 1986 din pământ, cumpărată acum 2 ani, dar ne-am mutat acum câteva luni, pentru că acum am reușit să o renovăm cât de cât, iar pereții respiră foarte bine, ferestrele sunt din lemn cu geam, căldura risipindu-se mai ușor, dar cu toate acestea sobă este foarte eficientă pentru că se menține caldă multe zile, 2 zile cel puțin stăm în mânecă scurtă, la 28-25°.

Aceste sobe functionează pe principiul arderii complete a gazelor eliberate din lemn, care se petrece în camera focar și primul clopot, soba încălzindu-se mai intens în partea de jos, iar gazele produse de ardere se mișcă liber de-a lungul traseului format de cele două clopote, pe principiul circulației libere a gazelor (CLG) adică cele fierbinți se ridică la tavan formând „punga cu gaze fierbinți”, iar cele mai reci rămân la partea de jos a clopotului, fiind eliminate pe coș fără a se amestecă cu celelalte, potrivit sobe-eficiente.ro.

Ce caracteristici au sobele cu două clopote

Sobele cu două clopote au următoarele caracteristici:

  • randament între 80 – 95%
  • se încălzesc la partea de jos mai mult decât la partea superioară, realizând astfel cu succes încălzirea și a pardoselii (ceea ce multe sobe tradiționale nu pot face)
  • mențin o constanță în cedarea căldurii pentru 24 ore
  • stochează bine căldura și nu se răcesc chiar dacă a fost uitat deschis opritorul de fum (la sobele cu canale, în acest caz căldura este pur și simplu „suflată” pe coș)
  • nu apar crăpături în zidăria sobei deoarece zidăria fierbinte nu este legată cu cea mai rece
  • nu se acumulează funingine și cenușă pe traseul gazelor cum se întâmplă la sobele cu canale, deoarece arderea combustibilului este realizată corect și complet în focar și primul clopot
  • permit liberă circulație a gazelor, neopunând rezistență în calea acestora.
  • sunt construcții simple și nu necesită întreținere
  • nu poluează aerul înconjurător, arderea fiind curată și completă.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`