La deschiderea noului an școlar, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București, acolo unde a vorbit despre schimbările ce se vor produce mai ales de anul viitor în sistemul de învățământ și despre obiectivele pe care le urmărește prin aceste modificări.
„Noi avem această răspundere, care vă asigur nu e deloc ușoară. N-o spun ca să mă plâng, ci pentru a înțelege că suntem încărcați de această responsabilitate de a reda școlii românești și profesorilor din școlile românești prestigiul pe care-l merită și rolul lor în societate.
Se spune că-s multe schimbări anul acesta. Dragi elevi, în ce vă privește, schimbările sunt minime anul acesta. Vor fi mari din septembrie anul viitor.
Ne dorim să fie mari, dorim să păstrăm tot ce e bun și să adugăm alte lucruri care să facă școala mai prietenoasă, care să dea posibilitate sistemului de învățământ, mă refer la lăsarea deciziei mai mult ca până acum în mâna profesorilor, dar și la alegerea voastră, începând de anul viitor, până la 30% din numărul de ore pe săptămână.
Anul acesta e o singură noutate, în afară de alternanța firească a perioadelor de învățare cu cele de relaxare, care acum se numesc module. Alte schimbări nu sunt acum, poate doar Săptămâna Verde”, a spus Cîmpeanu.
Acesta le-a transmis elevilor să nu învețe doar pentru note.
Acum, după doi ani de restricții din cauza pandemiei de coronavirus, părinții pot fi prezenți la festivitățile de deschidere a noului an școlar.
– media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională
– tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute de profesorii care decid asta.
– media va fi încheiată anual, urmând ca elevii să primească cu cel puțin trei note mai mult peste numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
– eliminarea dispoziţiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educaţie este de ordin constituţional.