Nouă gafă a autorităților. Școlile și grădinițele private pot face ore fizic de luni, deși inițial se anunțase suspendarea activității în clase. Sorin Cîmpeanu: O nepreluare a unui articol a generat o situație regretabilă (VIDEO)

Nouă gafă a autorităților. Școlile și grădinițele private pot face ore fizic de luni, deși inițial se anunțase suspendarea activității în clase. Sorin Cîmpeanu: O nepreluare a unui articol a generat o situație regretabilă (VIDEO)

Din nou haos în reacțiile autorităților la criza COVID, de data aceasta în ce privește funcționarea școlilor. Dacă inițial românii au fost informați că, de luni, tot sistemul de învățământ intră în vacanță forțată două săptămâni, ca măsură de limitare a răspândirii COVID, duminică au aflat că, de fapt, grădinițele și școlile private pot funcționa în continuare cu prezență fizică.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat duminică, pentru B1 TV, că articolul din Hotărârea CNSU privind modul de funcționare a instituțiilor de învățământ private nu a mai fost preluat în Hotărârea de Guvern: „Plecând de la această nepreluare, a fost generată toată această situaţie regretabilă”.

Sorin Cîmpeanu, despre regimul de funcționare a școlilor și grădinițelor private. De ce ele nu intră în vacanță

„Ministerul Educaţie a fost abilitat de către CNSU pentru punerea în aplicare a articolului 17 din Hotărârea CNSU 91, respectiv pentru instituirea vacanţei în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie, pentru grădiniţele şi şcolile de stat. Articol 8,1 din hotărârea CNSU suspenda prezenţa fizică în grădiniţele şi şcolile private. Pentru că Ministerul Educaţiei nu are dreptul de a reglementa vacanţă şi structura anului şcolar pentru şcolile şi grădiniţele private, nu există temei legal. A fost suspendat a prin Hotărârea CNSU, articolul 8,1, apoi în Hotărârea de Guvern s-au preluat toate articole, inclusiv articolul 8,2 din Hotărârea CNSu prin care se suspendă activitatea cu prezenţa fizică din unităţile de tip after-school, dar nu a fost preluat articolul 8,1 prin care se suspendă prezența fizică în şcolile şi grădiniţe private. Plecând de la această nepreluare, a fost generată toată această situaţie regretabilă. Hotărârea CNSU prin Articolul 8, 1, Hotărârea de Guvern nu mai confirmă această suspendare. Pentru grădiniţele şi şcolile de stat, Articolul 7 a abilitat Ministerul Educaţiei, iar acesta a emis Ordinul de Ministrul, norma derogatorie de la ordinul care aprobă structura anului şcolar prin care se instituţie vacanţă între 25 octombrie şi 5 noiembrie„, a spus ministrul interimar al Educației, într-o intervenție telefonică în emisiunea Talk B1, prezentată de Dan Gabor, pe B1 Tv.

Întrebat dacă va urma o modificare a Hotărârii de Guvern, Sorin Câmpeanu a declarat că „nu sunt în măsură să decid eu rectificare. Sunt doar un ministru, dar ar fi o soluţie de clarificare. Din păcate, însă, timpul nu lucrez în favoarea noastră, pentru că mâine este luni dimineaţă”.

„În legătură cu programul după care ar urma să funcționeze școlile private, ministrul a răspuns: Conform articolului 8,1 din hotărârea CNSU, nu se suspendă prezența fizică. Suspendarea din şcolile şi grădiniţele private înseamnă fie că se instituie vacantă, fie că trec în online. În orice caz, se suspendă prezenţa fizică pentru că acesta este obiectivul clar, acela de a micșoara mobilitatea. Pentru acest lucru am acceptat vacanţa de 2 săptămâni. Nu mia mult pentru că apoi nu se poate recupera în aşa fel încât să nu se piardă nicio zi din anul şcolar. 2 săptămâni pot fi recuperate. Una din vacanţa de iarnă, una din Școala Altfel. Şcolile private sunt de două feluri, unele care funcţionează pe programa românească, aprobate de Ministerul Educaţiei, care aprobă programa şcolară însă nu şi structura anului şcolar. Şcolile private trebuie să fac în semestrul 14 săptămâni de şcoală, dar nu le poate spune nimeni când să le facă. Celelalte, care funcționează pe curriculum altor state, nici măcar programa şcolară nu intra sub jurisdicţia Ministerului Educaţie”, a mai spus Cîmpeanu. 

Ce se va întâmpla cu învățământul după cele două săptămâni de vacanță

„Am organizat consultări la ministerul Educaţiei şi am anunţat că în ziua de 5 noiembrie, cel mai târziu, atunci când vom ştii care va fi rata de infectare şi situaţia epidemiologică, vom emite Ordinul de Ministru, de modificare a structurii anului şcolar.

Vineri, 5 noiembrie, înainte de luni, 8 noiembrie. În orice variantă am precizat că nu vom putea compensa mai mult de 2 săptămâni de vacanţă şi pe 8 noiembrie ne dormi reluarea şcolii cu prezenţa fizică. Dacă situația epidemiologică nu va permite, vom fi obligaţi să trecem în regim online, Până atunci avem o serie de lucru pe care le-am iniţiat deja pentru a ameliora cât se poate în condiţiile pentru predarea în online. A se vedea discuțiile cu operatorii de internet pentru a îmbunătăți accesul care să facă posibilă predarea online, deşi în orice variantă, va genera pierde pentru elevi”, a mai explicat Sorin Cîmpeanu. 

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE