Sorin Cîmpeanu propune ca educația sexuală să fie o componentă în cadrul conceptului Educație pentru viață / Înscrierea la orele de educație sexuală să se facă la fel ca la ora de religie (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu propune ca educația sexuală să fie o componentă în cadrul conceptului Educație pentru viață / Înscrierea la orele de educație sexuală să se facă la fel ca la ora de religie (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, marți, că va propune ca participarea la orele de educație sexuală în școli să se facă precum cea la orele de religie: toți elevii să fie înscriși automat, apoi să fie retrași punctual cei pentru care părinții decid acest lucru. Cîmpeanu a mai spus că propunerea Ministerului Educației este ca educația sexuală să facă parte dintr-un concept mai larg numit Educație pentru viață, concept unitar în cadrul gimnaziului și liceului – să fie o oră obligatorie pe săptămână de la clasa a V-a la a XII-a. Programa, a mai punctat liberalul, va fi adaptată vârstei elevilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre propunerea Ministerului Educației privind educația sexuală

Întrebat dacă susține introducerea orelor de educație sexuală în școli, ministrul a răspuns: „Cu siguranță, da! Cu siguranță da, pentru că nivelul de informare pe acest subiect este foarte scăzut. Cu siguranță da, pentru că numărul mamelor foarte tinere e foarte mare”.

„Sunt dezbateri în coaliție, punctul meu de vedere e extrem de clar. Educația sexuală e extrem de importantă și trebuie să fie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă – va fi propunerea Ministerului Educației – toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elementele de educației sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord. E același principiu introdus în 2015 în cazul orei de religie.

Educația sexuală e integrată acum în programa de educația sanitară, un curs opțional care se face între 6 și 9%. Această programă e foarte judicios construită: pleacă de la clasa a V-a cu cele mai simple noțiuni și merge până la clasa a XII-a cu cele mai complexe noțiuni. E o programă bine gândită care trebuie predată de profesori de biologie și de cadre medicale eventual. Nu cred că e o programă care trebuie privită la fel precum cea de matematică, fizică, chimie, geografie, istorie.

Propunerea Ministerului e ca această disciplină să fie integrată printr-o repartizare a noțiunilor treptată, corelată cu vârsta elevilor, alături de disciplina de educuație sanitară, pentru alimentație sănătoasă, juridcă, rutieră, toate celelalte educații pe care am putea să le prindem într-un sistem modular sub conceptul Educație pentru viață, care să fie o oră obligatorie pe săptămână de la clasa a V-a până la a XII – a, dar pe module.

Să se numească Educație sexuală componenta în cadrul unui concept de Educație pentru viață care să fie un concept unitar în cadrul gimnaziului și liceului. O oră pe săptămână, să nu fie opțional”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.