Sorina Pintea: Spitalul de Urgență din Craiova a avut bani pentru aparatură și pentru angajare de personal, dar a existat ‘foarte, foarte multă rea-voinţă’

Sorina Pintea: Spitalul de Urgență din Craiova a avut bani pentru aparatură și pentru angajare de personal, dar a existat 'foarte, foarte multă rea-voinţă'
foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Emanuel Titus iliesi

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a avut luni o întâlnire cu șefii de secție și echipa de conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

„Lipsa de comunicare dintre partea medicală și cea administrativă, lipsa de disciplină și de organizare, proceduri greoaie fac ca această unitate sanitară să țină prima pagina a ziarelor. Au fost cazuri care nu fac cinste acestei zone. Oltenia și locuitorii Craiovei merită un altfel de spital”, a declarat Sorina Pintea, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Instituția precizează că, de-a lungul timpului, au fost trimise mai multe echipe de control la această unitate spitalicească.

„Am prezentat rezultatele acestor controale în fața șefilor de secție. Am discutat despre programul de oncologie și cardiologie, despre tromboliza. Scopul nostru nu este să „tăiem capete”, să schimbăm manageri sau directori medicali. Dar vreau ca pacienții de aici să beneficieze de asistență medicală pentru că merită și pentru că aici sunt medici foarte bine pregătiți profesional”, a mai spus ministrul Sănătății.

În urma discuțiilor, Sorina Pintea a luat decizia ca șeful Corpului de Control din cadrul Ministerului Sănătății să realizeze împreună cu o echipa o analiză asupra modului în care trebuie reorganizată unitatea în vederea eficientizării.

Ministrul Sănătății a precizat că Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova a avut la dispoziţie fondurile necesare pentru achiziţia de aparatură, repararea computerelor tomograf, angajare de personal, dar sunt persoane „care nu doresc ca lucrurile să se mişte”, pentru că există „foarte, foarte multă rea-voinţă”.

„Am avut o discuţie cu şefii de secţie din acest spital, pentru că în ultima vreme au fost prezentate în presă câteva cazuri care nu fac cinste acestui spital, care teoretic ar trebui să fie perla Olteniei. Am avut Corpul de control al ministerului, am avut o verificare pe Programul Naţional de Oncologie şi am vrut să prezint aceste lucruri şefilor de secţie, astfel încât să mişcăm ceva. MS a alocat SJU Craiova pentru anul acesta 20 de milioane de lei pentru echipamente şi aparatură medicală şi am vrut să văd în ce stadiu este achiziţia acestor aparate şi cum au fost ele repartizate pe secţii. Din păcate, gradul de cheltuire a banilor este de 10%, s-au cheltui până acum două milioane de lei. Procedurile sunt în curs şi sper că până la sfârşitul anului se va achiziţiona aparatura de care are nevoie acest spital. Am constatat că în aproape doi ani de zile două computere tomograf nu au fost reparate. Acum s-a stricat şi al treilea. (…) Probabil că este privatul în curte. Am discutat cu doamna director financiar şi mi-a explicat că lucrurile trebuiau făcute mult mai repede, dar probabil că cineva nu a vrut. Deşi am mai discutat şi altă dată, s-a pus din nou problema personalului, că nu ar fi existat buget, că nu ar fi existat stat de funcţii. Există. Dar a existat foarte, foarte multă rea-voinţă”, a declarat presei Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Conform ministrului, şi în zona de oncologie au fost descoperite foarte multe nereguli la SJU Craiova şi nu a fost nimeni tras la răspundere, pentru că pacienţii ar fi rămas perioade lungi de timp fără medicamente.

„Din Craiova ne veneau foarte multe veşti că nu există citostatice. Foarte interesant pentru mine era că o parte din acele citostatice erau în toată ţară, numai la Craiova nu erau. Corpul de control a scos la suprafaţă că existau nişte proceduri foarte greoaie. Nu exista comunicare între farmacie, achiziţii, coordonator de program naţional, iar sincopele în aprovizionare nu erau justificate şi nu răspundea nimeni că acei pacienţi rămâneau o perioadă fără medicamente”, a arătat Pintea.

Acesta a precizat că şeful Corpului de control va reveni la Craiova, să încerce „să organizeze puţin activitatea”, inclusiv în zona de resurse umane, de unde a plecat şeful „şi foarte bine că a plecat”.

Pintea a reamintit că la SJU Craiova au fost schimbaţi trei manageri în ultimii doi ani, iar lucrurile au rămas la fel, motiv pentru care nu va mai recurge la schimbarea managerului şi a directorului medical, „ci îi va aduna împreună cu cei de pe secţie”.

„În octombrie vom deschide radioterapia, dar mai e nevoie de un medic. S-a scos în sfârşit postul la concurs, se vor scoate posturi la concurs pentru clinica de cardiologie, pentru că există buget şi există posturi în statul de funcţii, dar, aşa cum am spus, şi insist, a fost o nepricepere şi o indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd. Putem avea cadre medicale extraordinare, dar dacă nu ştim să organizăm activitatea medicală… Până la urmă, le-am spus celor din sală că noi toţi suntem aici ca angajaţi în sistemul public de sănătate, să deservim pacienţii care vin în sistemul public şi suntem pentru pacienţi. Iar din tot ce am văzut eu aici, pacientul era… Am aflat foarte multe lucruri la această discuţie directă şi eu sper că toţi au înţeles ce am mai spus când am mai fost şi am spus acum foarte, foarte apăsat. A mai fost un control la ATI, când s-au dat amenzile cele mai mari din istorie, pentru că statistica era înfiorătoare: un pacient din patru murea. Statistica s-a îmbunătăţit foarte mult, pentru că cei care au venit acum vor să facă, dar singuri nu pot. Deci trebuie sprijiniţi”, a subliniat Pintea.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Oltenia merită un alt spital, dar până când spitalul regional va fi gata, lucrurile nu pot fi lăsate în această situaţie la SJU Craiova, iar un alt exemplu de neregulă în acest spital este că nu se face tromboliză.

„Tromboliza se face la Vaslui, se face la Brăila, se face la Zalău, se face la Baia Mare, în anumite spitale se face dinainte de a fi incluse în acest spital. Tromboliza se face începând de mâine şi la Craiova, cu condiţia să se repare cât de repede computerul tomograf. Există şi medici, există şi materiale sanitare, există şi soluţii, e nevoie de voinţă”, a precizat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea va reveni în Craiova peste o lună.

Conform comunicatului Ministerului Sănătății, în octombrie se va pune în funcțiune aparatura medicală din secția de radioterapie achiziționată prin programul finanțat de Banca Mondială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`