Statul român trebuie să îi plătească 8.000 de euro Cameliei Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare. Judecătoarea a câștigat procesul la CEDO (DOCUMENT)

Statul român trebuie să îi plătească 8.000 de euro Cameliei Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare. Judecătoarea a câștigat procesul la CEDO (DOCUMENT)
foto: Inquam Photos / George Călin

Camelia Bogdan, judecătorul care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare în dosarul ICA, a câștigat marți, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, procesul împotriva statului român, după cum arată sentința publicată de CEDO, care a hotărât că statul român i-a încălcat dreptul la apărare atunci când Consiliul Superior al Magistraturii și Inspecția Judiciară au decis excluderea sa din magistratură.

Camelia Bogdan a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român, care trebuie să îi plătească 8.000 de euro

CSM a decis excluderea judecătoarei Camelia Bogdan din magistratură în februarie 2017. Decizia venea în speța în care a fost acuzată de incompatibilitate, pe motiv că la vremea în care făcea parte din completul de judecată din dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii se constituise parte civilă,a fost sponorizată de acelaşi minister pentru un curs de două săptămâni la Poiana Braşov.

„În ședința de azi, 8 februarie 2017, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan, judecător în cadrul Curții de Apel București. În temeiul prevederilor art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Secția pentru judecători a aplicat doamnei judecător sancțiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. b) din același act normativ „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”. Hotărârea secției va cuprinde, alături de alte elemente prevăzute de lege, descrierea faptei pentru care s-a aplicat sancțiunea disciplinară menționată, urmând a fi redactată și publicată pe site-ul Consiliului www.csm1909.ro în termen de 20 de zile de la pronunțare. Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, se arăta în comunicatul CSM de la acel moment.

Cu toate acestea, în decembrie 2017,Instanța supremă a hotărât că ease poate întoarce în magistratură. Anteror deciziei definitive, Camelia Bogdan lansa acuzații dure la adresa Inspecției Judiciare și luiLucian Netejoru, afirmând că se află în slujba lui Dan Voiculescu și lucrează în așa fel încât să îl ajute pe acesta să câștige un proces deschis la CEDO privind condamnarea primită în dosarul ICA.

„Am primit de la Inspecţia Judiciară (IJ) un raport. IJ, deşi m-a deferit Secţiei pentru judecători pentru că aş fi fost incompatibilă, că am predat în afara învăţământului universitar, din acest raport rezultă că a refuzat să apere reputaţia sistemului judiciar şi şi-a exprimat opinia că este posibilă admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsă imparţialitate generată de excluderea mea din magistratură. În aceste condiţii, eu am dovada că prin excluderea mea din magistratură s-a urmărit strângerea de dovezi de către IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu să câştige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmărire penală”, spunea Camelia Bogdan.

„Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnată unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu”, mai adăuga ea.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)