STUDIU: COVID-19 poate invada creierul și se poate multiplica. Principalele simptome

STUDIU: COVID-19 poate invada creierul și se poate multiplica. Principalele simptome
Foto: Pixabay.com

Potrivit unui studiu aflat în fază preliminară, durerile de cap, starea de confuzie şi delirul pot fi semne că noul coronavirus invadează creierul, fiind simptome depistate la pacienții infectați cu COVID-19, notează The New York Times.

COVID-19 poate invada creierul

Potrivit studiului, derulat de specialista în imunologie Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale din Statele Unite, COVID-19 se poate multiplica în interiorul creierului, iar prezenţa acestuia privează de oxigen celulele vecine.

Mai exact, virusul SARS-CoV-2 ar fi capabil să penetreze bariera hematoencefalică, o structură care înconjoară vasele de sânge din creier şi să blocheze substanţele străine.

Până acum, astfel de consecinţe neurologice observate la aproximativ jumătate dintre pacienţii infectați cu COVID-19 au fost puse pe seama unui răspuns anormal al sistemului imunitar, numit ”furtuna de citokine”.

Studiul, realizat pe trei direcții

Studiul s-a derulat prin infectarea mini-creierelor create de laborator, prin infectarea şoarecilor de laborator şi prin examinarea creierelor unor pacienţi care au murit din cauza COVID-19.

În primul caz, cercetătorii au descoperit că virusul a fost capabil să infecteze neuronii şi apoi să ”pirateze” modul de funcţionare a celulelor nervoase, pentru a se multiplica. Celulele infectate au provocat moartea celulelor vecine, privându-le de oxigen.

În analiza a două grupuri de şoareci, cei infectaţi la nivelul plămânilor au prezentat leziuni în acest organ, iar rozătoarele infectate la nivelul creierului au pierdut din greutate şi au murit rapid, după ce virusul a pătruns în creier.

În final, creierele a trei pacienţi care au murit din cauza complicaţiilor virusului prezentau, de asemenea, grade diferite de infecție.

Cercetarea urmează a fi evaluată de comunitatea ştiinţifică.

COVID-19 poate provoca simptome neurologice acute

Se stie că mulți pacienți care suferă de COVID-19 prezintă simptome neurologice, de la pierderea mirosului, la delir, la un risc crescut de accident vascular cerebral. Aceste efecte pot fi cauzate de infecția virală directă a țesutului creierului.

Recent a devenit clar că celulele neuroimune care stau la baza conexiunilor dintre sinapsele creierului, care furnizează energie și cantități minime de semnale inflamatorii, sunt esențiale pentru formarea normală a memoriei.

Din păcate, aceasta oferă și un mod în care boli precum COVID-19 pot provoca atât simptome neurologice acute, cât și probleme de lungă durată asupra creierului.

În timpul bolii și inflamației, celulele imune specializate din creier devin activate, prezentând cantități vaste de semnale inflamatorii și modificând modul în care acestea comunică cu neuronii.Se creeaza astfel conditii atat pentru efecte cognitive pe termen scurt – precum delirul -, dar si potential pentru schimbari de durata ale memoriei, atentiei si cognitiei. Exista inclusiv riscul dementei si dezvoltarii de Alzheimer, odata cu trecerea timpului.

Ultima oră
20:16 - Administrația Prezidențială a anunțat oficial faptul că Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la Congresul PNL
20:10 - Dan Motreanu: Nu candidez pentru nicio funcție la Congresul PNL / Ce înseamnă „echipa câștigătoare”? Pe cine au învins? / Ar fi o pată mare pe obrazul PNL și al președintelui Iohannis să fie aleși oameni controversați
19:44 - China anunță noi măsuri împotriva criptomonedelor: Au fost blocate toate tranzacțiile
19:42 - Certificatul verde, un adevărat imbold pentru vaccinare. Măsura a fost adoptată cu întârziere de Guvernul Cîțu, într-un moment în care campania aproape înțepenise
19:10 - Raed Arafat confirmă: Intrarea la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
18:07 - Certificatul verde, obligatoriu în Capitală de la miezul nopții. Autoritățile au introdus restricțiile de scenariu roșu (VIDEO)
17:54 - Restricții în al patrulea val al pandemiei: 417 de localități din România au rata de incidență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori