Studiu: Mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițioși, iar 60% urmăresc horoscopul

Studiu: Mai puțin de 20% dintre români se consideră superstițioși, iar 60% urmăresc horoscopul
Foto: escopera.ro

Dezvăluiri surprinzătoare despre superstiţiile românilor! Mai puţin de 20 la sută dintre locuitorii ţării noastre se consideră superstiţioşi. Cu toate acestea, 60 la sută recunosc că urmăresc regulat horoscopul, iar mai bine de 40 la sută cred în sfârşitul lumii şi în vise premonitorii. Datele au fost făcute publice în urma unui sondaj de opinie realizat la sfârşitul lui octombrie, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie.

Când vine vorba despre superstiţii, românii îşi recunosc cu greu această slăbiciune. Mai puţin de 20 la sută au mărturisit că dau atenţie superstiţiilor. Cu toate acestea, numărul celor care cred în practici precum deochiul sau blestemele depăşeşte 50 la sută. Nu mai puţin de 65 la sută dintre co-naţionali cred în deochi, 55 la sută cred în blesteme, iar peste 40 la sută sunt convinşi că există duhuri rele. Mai mult, aproape 20 la sută dintre români cred în existenţa vrăjitoarelor care pot prevedea viitorul, iar 4 la sută recunosc că au apelat la acestea.

Românii sunt religioşi, dezvăluie acelaşi sondaj. Un procent covârşitor, de 95 la sută, cred că există Dumnezeu, iar aproape 80 la sută cred în îngeri sau minuni. Peste 40 dintre cei chestionaţi au mărturist că există sfârşitul lumii, iar un procent şi mai mare, de peste 60 la sută, consideră că vor fi supuşi judecăţii de apoi. În plus, aproape jumătate dintre români cred în vise premonitorii, iar peste 40 la sută susţin că au avut acest tip de vise. În cazul a 80% dintre persoanele care au declarat că au avut vise premonitorii, acestea s-au şi îndeplinit.

Un procent de 60 la sută dintre români au precizat că urmăresc horoscopul, însă aproape 70 la sută nu cred în capacitatea acestuia de a anticipa evenimentele. Totodată, aproape o treime dintre repondenţi recunosc că au un număr norocos. 7 şi 13 sunt numerele preferate în acest caz de cei mai mulţi oameni, iar un procent semnificativ, de peste 60 la sută, se consideră norocoşi. Puţin peste 20 la sută dintre români recunosc că joacă la Loto 6 din 49 şi 18% la loz în plic.

Sondajul IRES a fost realizat pe 31 octombrie, pe un eşantion de 1.214 indivizi cu vârsta minimă 18 ani. Cercetarea are o eroare maximă tolerată de plus/minus 2,8 la sută.

CELE MAI IMPORTANTE SUPERSTIŢII ALE ROMÂNILOR

– 65% cred în deochi

– 55% cred în blesteme

– 52% cred în existenţa demonilor

– 46% cred în existenţa duhurilor rele

– 19% cred în fantome

– 19% cred că există vrăjitoare

– 17% se consideră superstiţioşi

CELE MAI IMPORTANTE SUPERSTIŢII ALE ROMÂNILOR

– 95% cred în Dumnezeu

– 78% cred în existenţa îngerilor

– 76% cred în minuni

– 64% cred în judecata de apoi

– 64% se consideră norocoşi

– 61% urmăresc horoscopul

– 49% cred în vise premonitorii

– 46% cred în sfârşitul lumii

– 22% joacă la Loto 6 din 49

Ultima oră
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)