Substanțele toxice din sticlele de plastic ținute în soare. Cum ne îmbolnăvește apa cumpărată din supermarket: „Ar trebui să fie un semnal major de alarmă” (VIDEO)

Substanțele toxice din sticlele de plastic ținute în soare. Cum ne îmbolnăvește apa cumpărată din supermarket: Ar trebui să fie un semnal major de alarmă (VIDEO)
Foto: Pixabey

Au fost date amenzi în valoare de 2 milioane de lei supermarketurilor care comercializează apă minerală naturală și apă de izvor ținută în soare. Asta pentru că bidoanele cu apă sau suc ținute la temperaturi înalte degajă o substanță toxică pentru organism.

Ce băuturi sunt periculoase pentru sănătatea omului

Sorin Mierlea, președintele Infocons, a avut o intervenție în emisiunea Talk B1, moderată de Andreea Moraru, pe B1 TV, unde a comentat acest subiect și a explicat cât de periculoase sunt băuturile la sticlă de plastic.

„Toate aceste lucruri ar trebui intensificate, mai ales în această perioadă, nu numai pentru depozitare, ci și pentru transport fiindcă sunt foarte multe băuturi carbogazoase, care au o anumită temperatură până la care pot fi păstrate într-o condiție optimă și în anumite camioane, pe anumite transporturi, în spatele unor restaurante sau în spatele unor magazine găsim tot felul de astfel de produse depozitate, din lipsă de spațiu sau mai știu ce, și nu discutăm doar de apa minerală. Discutăm de sucurile carbogazoase, discutăm de bere la pet, tot felul de astfel de produse care se regăsesc în ambalaje de plastic și, nu în ultimul rând, toate aceste lucruri ne provoacă tot felul de probleme, mai ales de sănătate, iar când discutăm despre astfel de produse neconforme, ar trebui să fim mai atenți de unde și ceea ce cumpărăm.

Este greu pentru noi, ca și consumatori, să vedem ce se întâmplă în spatele gardului, conform acelei vorbe, ‘pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul,’ nu prea știm unde sunt păstrate, cum sunt depozitate, le cumpărăm sau mergem într-un restaurant și cumpărăm o apă, ne mai pune și o gheață făcută în restaurant, cine știe cu ce tip de apă care poate nu are analizele de potabilitate a apei și astfel ne trezim de ce suntem tot mai bolnavi ca și națiune.

Din această perspectivă, toate aceste produse care sunt identificate cu probleme și care sunt în sisteme de alertă ar trebui să fie un factor pentru toate autoritățile de control, atât la nivelul Bucureștiului, cât și la nivelul fiecărei localități din țara aceasta”, a spus Mierlea.

„Din păcate, calitatea vieții începe să scârțâie”

“Și nu în ultimul rând, consumatorii să înceapă să înțeleagă că depinde și de fiecare dintre noi să mai facem câte o reclamație, să mai fotografiem, să mai trimitem către autorități, iar înainte de a cumpăra un produs, că discutăm de o apă minerală, discutăm de un colac pentru plajă sau o saltea, discutăm despre o cremă de soare sau discutăm despre mai știu ce gadget, ar trebui să fim foarte atenți din perspectiva faptului că, în ultima perioadă, tot mai multe produse sunt în sisteme de alertă de neconformitate, cu periculozitate direct asupra sănătății noastre și din acest considerent cred că astăzi mai avem și cu ce.

Putem să facem o sesizare, putem să facem o reclamație, putem să și luăm atitudine și nu în ultimul rând, putem și verifica ce produse au fost intrate în sistemele de alertă atât la nivel național, cât și european prin aplicația Infocons, o aplicație europeană gratuită pentru telefoanele mobile, unde identificăm produsele neconforme, iar dacă vedem alte produse care sunt susceptibile de a fi neconforme, să avem încredere și să facem o reclamație, că doar împreună putem cu adevărat să schimbăm ceva.

Iar din ceea ce prezentați chiar acum pe ecranul televizoarelor, aceste produse păstrate la temperaturi peste medie, în condiții care sunt improprii, ar trebui să fie un semnal major de alarmă, nu numai pentru autoritățile de control, nu numai pentru noi, ca și consumatori, dar cred că pentru tot ceea ce înseamnă factorul politic care trebuie să decidă, până la urmă, modul de sănătate, modul de viață al fiecăruia dintre noi fiindcă, din păcate, calitatea vieții începe să scârțâie, iar din această perspectivă probabil sunt de vină și agenții economici, sunt de vină și reprezentanții autorităților, poate și noi, că de multe ori ne complacem, cumpărând produse care sunt la limita legalității”, a mai adăugat președintele Infocons.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:47 - Una dintre fostele fabrici gigant din România, lăsată în paragină. Ce se va întâmpla cu terenul pe care a fost construită fabrica
19:45 - Metoda folosită de doi hoți ca să intre în casele oamenilor. O victimă are 95 de ani
19:39 - Nelu Tătaru, despre neînțelegerile dintre PNL și PSD: În acest moment, este un Guvern de coaliție, care își face treaba (VIDEO)
19:37 - Produsele care nu se mai vând la liber în farmaciile de profil. Decizia luată după ce s-au produs mai multe tragedii
19:25 - Bărbat arestat pentru trafic de cocaină și canabis, după un flagrant. Cum adusese drogurile în țară
19:16 - Șeful Direcției Judecători din Inspecția Judiciară se pensionează după 15 ani în sistem, în loc de 25. Dimitriu (USR): Vina aparține în mare măsură și PSD-PNL, care au dat o astfel de legislație, care să permită judecătorilor să facă astfel de abuzuri (VIDEO)
19:02 - Orașul fără primar din România. Cine se ocupă de cetățeni
19:02 - Adrian Oros: România, adusă într-un marasm economic de guverne făcute parcă la mișto, la balul bobocilor la vreo privată / Este cel puțin indecent să te prostituezi oficial cu PSD și să faci ochi dulci partidelor de dreapta (VIDEO)
18:40 - Angajat IML, acuzat de luare de mită. Ce sume cerea bărbatul pentru falsificarea certificatelor medico-legale
18:37 - Marian Rasaliu, despre controversa referitoare la Mircea Geoană: Cred că singur inflamează subiectul pentru că, altfel, n-ar avea cum să atragă atenția asupra domniei sale (VIDEO)