Tanja Fajon (LIBE), despre căutarea închisorilor CIA din România: Cred că este obligația morală a Parlamentului României și a P.E. de a depista dacă au existat încălcări grave ale drepturilor omului (VIDEO)

Tanja Fajon (LIBE), despre căutarea închisorilor CIA din România: Cred că este obligația morală a Parlamentului României și a P.E. de a depista dacă au existat încălcări grave ale drepturilor omului (VIDEO)
Foto: sloveniatimes.com

Ion Iliescu nu vrea să dea explicaţii europenilor despre presupusele închisori CIA de pe teritoriul ţării noastre, informează B1 TV.

Într-un mail trimis comisiei pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din P.E., fostul şef de stat a anunţat că nu va putea participa la discuţii, aşa cum era programat, dar că a trimis un punct de vedere.

Au participat însă la aceste întâlniri membrii Comisiei de Apărare din Senat.

„Delegaţia noastră se află în România după noi dezvăluiri importante în Senatul american în decembrie, când în părţi din raportul Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite apăreau probe că existau închisori secrete pe teritoriul României, iar România a făcut parte dintr-un program secret al CIA. Încercam sa aflam adevarul. Cred ca este obligatia morala parlamentului Romaniei si a Parlamentului European catre cetatenii nostri sa depistam daca au existat incalcari grave ale drepturilor omului. Exista noi dovezi, exista nume de prizonieri şi chiar cazul unui prizonier, caz semnalat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care acesta susţine că a fost reţinut în România”, a declarat șeful delegației LIBE, Tanja Fajon.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a anunţat că nu poate participa la discuţii.

„Fostul președinte ne-a trimis un e-mail în care și-a cerut scuze că nu ne-a putut primi, dar și-a explicat în detaliu poziția față de acest subiect”, a precizat Fajon.

Reprezentanţii comisiei pentru libertăţi civile, afaceri externe şi drepturile omului din P.E. au avut însă discuţii cu cei din Comisia de Apărare din Senat. Secretarul de stat în Ministerul de Externe, George Ciamba, a precizat însă după întâlnire că nu există probe care să indice existenţa unor centre de detenţie ale CIA în România. Reprezentanţii comisiei Parlamentului European au discutat şi cu fostul director SIE, Ioan Talpeş.

Acuzaţiile legate de utilizarea de către CIA a statelor membre UE, printre care România, Polonia şi Lituania, pentru transportarea şi încarcerarea ilegală a prizonierilor au fost anchetate de comisia temporară a Parlamentului European, un for creat în 2006. De atunci, europarlamentarii au cerut în mod repetat investigaţii aprofundate.

În decembrie anul trecut, Senatul american a făcut public un raport de anchetă cu privire la tehnicile de „interogare în forţă” ale Agenţiei de spionaj CIA în perioada 2001-2009. Publicaţia Washington Post a scris că, potrivit raportului Comisiei de Informaţii din Senatul Statelor Unite privind programul de interogare al CIA, România ar apărea pe lista închisorilor secrete ale Agenţiei, în centrul de detenţie deschis pe teritoriul României fiind interogaţi mai mulţi prizonieri suspectaţi de legături cu grupări teroriste.

Delegație PE, în căutarea închisorilor CIA din România

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)