Teodor Baconschi: Rachetele balistice nu pot fi confundate cu un cârd de gâște

Teodor Baconschi: Rachetele balistice nu pot fi confundate cu un cârd de gâște

Invitat, luni seară, la emisiunea Evenimentul Zilei, ministrul de externe Teodor Baconschi a descris utilitatea practică a scutului antirachetă ce va fi instalat în România, depășind cadrul pur teoretic și intrând în detaliile practice ale operațiunilor militare în care ar putea fi implicată bateria de rachete.

În privința scutului antirachetă de la Deveselu, ministrul a explicat că o eventuală consultare a României în privința utilizării efective a acestuia este impractică, pentru că fiind vorba de rachete balistice, “comanda de atacare a unei ținte se ia în câteva secunde, nu cred că o procedură parlamentară ar mai putea fi angajată” a spus Baconschi.

“E vorba de o detectare radar și pe satelit, important e că nu ai cum să confunzi om rachetă balistică cu un cârd de rațe. Ținta este clară, este dezmembrată în spațiul extraatmosferic, prin forță cinetică” a explicat Teodor Baconschi.

Baconschi, despre scutul antirachetă: Comanda de atacare a unei ținte se ia în câteva secunde

Despre statutul personalului american de la Deveselu, Baconschi a declarat că pe acestă temă va fi semnat un acord SOFA, semnat în toate țările în care există personal militar american staționat,  care va determina jurisdicția căreia vor fi supuși militarii SUA.

Ultima oră
09:19 - Românii cumpără apartamente și case la mare. Cât costă locuințele de lux din Mamaia Nord (VIDEO)
08:36 - Cel mai aglomerat weekend pe litoralul românesc. Surprize în topul celor mai căutate stațiuni: „Cererea este mai mare ca oferta” (VIDEO)
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic