Titularizare 2021. Sorin Cîmpeanu: 20% dintre candidați nu au luat nici măcar nota 5. Din promoția curentă, au rezultate și mai slabe. 15 candidați au luat nota 1, avem unii eliminați pentru fraudă (VIDEO)

Titularizare 2021. Sorin Cîmpeanu: 20% dintre candidați nu au luat nici măcar nota 5. Din promoția curentă, au rezultate și mai slabe. 15 candidați au luat nota 1, avem unii eliminați pentru fraudă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marți au fost afișate primele rezultate ale concursului de titularizare în învățământul preuniversitar. Rata notelor peste 7 e de 44,47%, în scădere față de ultimii patru ani. Procentul notelor între 5 și 7 este de 35,49%. Din promoția curentă, 40,63% dintre candidați au obținut note peste 7. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, nu s-a arătat deloc entuziasmat de rezultatele concursului. Într-o intervenție pentru B1 TV, Cîmpeanu a spus că profesia de dascăl a devenit tot mai puțin atractivă pentru cei mai buni dintre absolvenții de studii superioare, asta pentru că nivelul de salarizare mai ales în cazul debutanților este extrem de mic.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sorin Cîmpeanu, despre rezultatele concursului de titularizare

„Motivul constă într-o scădere continuă a atractivității profesiei de dascăl. Chiar dacă și în 2018, 2019 au fost procente asemnătoare 46-47%, acum avem mai puțin de 45% note peste 7, iar pentru a putea fi titular pe perioadă nedeterminată trebuie să iei peste 7.
Pentru suplinire e nevoie de peste 5. Procentul notelor de 5 e puțin peste 35%. Deci avem 80% note peste 5. Deci avem 20% procentul celor care au vrut să fie profesori, dar nu au luat nici măcar nota 5.

E o realitate tristă cu atât mai mult cu cât candidații din promoția curentă au rezultate și mai slabe. Avem 15 candidați care au luat nota 1, avem candidați eliminați pentru fraudă. Dacă ne raportăm la totalul celor înscriși pentru examenul de titularizare – 34.120 – 25.000 au ajuns la proba scrisă, au ajuns să aibă note, nu au depășit celelate probe, iar din cei 25.000 doar 11.000 au obținut peste 6.

E o consecință a salarizări slabe, îmi pare rău să o spun, la nivel de profesor debutant. Când avem nevoie de echitate în educație, profesori bine pregătiți în mediul rural, de exmeplu, la salariul de 2.400 – 2.500 lei net e greu să convingi cei mai buni absolvenți ai învățământului superior să devină dascăli”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților