Tragedia de la Spitalul Victor Babeș, soldată cu trei decese, ar fi fost provocată de o eroare umană. Doi angajați au fost reținuți de anchetatori (VIDEO)

Tragedia de la Spitalul Victor Babeș, soldată cu trei decese, ar fi fost provocată de o eroare umană. Doi angajați au fost reținuți de anchetatori (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Primele concluzii ale anchetei efectuate în cazul tragediei de la Spitalul Victor Babeș din Capitală, unde trei pacienți au murit în 12 aprilie după oprirea alimentării cu oxigen în TIR-ul ATI, arată că incidentul ar fi fost generat de o eroare umană. Șeful serviciului tehnic din unitatea sanitară și un instalator trimis de acesta să verifice instalația de oxigenau fost reținuți pentru 24 de ore, miercuri, și vor fi duși în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile, a precizat Liliana Năstase, senior editor B1 TV, la „Talk B1” cu Irina Petraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Doi angajați ai Spitalului Victor Babeș, reținuți după tragedia care a provocat trei decese

Expertiza, care a fost depusă recent la dosar, arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale. Potrivit primelor concluzii din anchetă, un angajat al spitalului a fost trimis să verifice instalația de oxigen, însă ar fi manevrat-o greșit, ceea ce ar fi condus la închiderea alimentării cu oxigen în TIR-ul ATI.

Parchetul Capitalei a efectuat, miercuri, audieri în dosarul penal respectiv. Ancheta se referă la fapte de ucidere din culpă.Pe lângă cei trei pacienți care au murit, în unitatea mobilă din curtea Spitalului Victor Babeș se mai aflau alte cinci persoane – după incident, acestea au fost transferate către alte unități sanitare din București.

„Practic, în momentul în care ai o defecțiune, ea este anunțată imediat la persoana care este scrisă pe peretele acestui TIR, ceea ce s-a și întâmplat. Există o persoană la care se sună imediat și care, atenție, indiferent cât ar fi de iute, nu va putea să ajungă în timp util la această defecțiune, deci prima procedură este să salvezi ce este înăuntru. Nu stai să te mai gândești, pentru că aici este vorba de Terapie Intensivă, aici nu mai este să te gândești ce se întâmplă dacă pică curentul – dacă pică curentul, intră grupul electrogen; ce se întâmplă dacă pică oxigenul – dacă pică oxigenul, intră buteliile, ceea ce s-a și întâmplat în momentul respectiv, acum o zi. Mai departe, ce este intubat este greu să salvezi, indiferent că este în spital sau este în TIR, este greu să salvezi ce este intubat atunci când numai ai oxigen”, spunea Emilian Imbri, fost manager al Spitalului Victor Babeș, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Ultima oră
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic