Un militar român a murit într-o misiune din Afganistan

Un militar român a murit într-o misiune din Afganistan

Caporalul Cătălin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”,  a căzut la datorie marți, 10 mai, în jurul orei 06:00, în Zabul, Afganistan, arată un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.

Potrivit comunicatului, în timpul desfășurării unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestră a unui obiectiv, conform procedurilor. În urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav rănit, fiind transportat de urgență cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru îngrijiri medicale.

În ciuda eforturilor depuse de personalul medical, caporalul Marinescu a decedat.

Militarul avea 28 de ani și era necăsătorit.

Ministrul Apărării naționale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Cătălin-Ionel Marinescu, care și-a sacrificat viața sub culorile Drapelulu național, săvârșind acte de devotament excepțional în timpul executării misiunii în teatrul de operații din Afganistan.

Mai mult, Gabriel Oprea a înaintat președintelui Traian Băsescu propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Cătălin-Ionel Marinescu cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Sursa precizată informează că miercuri, 11 mai, la ora 08:00, în toate unitățile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național, vor fi organizate ceremonii militare și religioase, în semn de recunoștință, prețuire și deplin respect pentru eroul Cătălin-Ionel Marinescu.

„Ministrul Apărării naționale Gabriel Oprea și conducerea armatei își exprimă profundul regret pentru pierderea vieții sublocotenentului Cătălin-Ionel Marinescu și sunt alături de familia greu încercată”.

Caporalul Constantin-Laurențiu Lixandru, un alt militar român, căzut la datorie

În urmă cu cinci zile, pe 5 mai, Caporalul Constantin-Laurențiu Lixandru a murit în Afganistan, după ce a fost rănit grav, în urma unui atac cu explozibil.

Militarul, în vârstă de 30 de ani, a fost rănit, alături de alți trei soldați români, în timpul unei misiuni de patrulare.

Sublocotenentul postmortem Constanin Laurențiu Lixandru a ajuns duminică noapte în România, într-un sicriu acoperit cu steagul național.

Pentru faptele de arme, Constantin Laurențiu Lixandru a fost înaintat, postmortem, la gradul de locotenent, și prin decret prezidențial a primit ordinul național Steaua României, în grad de cavaler.

Ultima oră
17:31 - Florin Cîțu a plecat dintr-o conferință de presă, deranjat de întrebările jurnaliștilor (VIDEO)
17:26 - Ludovic Orban avertizează: „Dacă Iohannis îl va nominaliza pe Cîțu premier, va încălca Constituția”
17:26 - Suedia: Explozie într-un bloc din orașul Göteborg. Poliția ia în calcul un atac cu bombă
17:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 septembrie – 2 octombrie. Iată pentru cine se anunţă câştiguri financiare!
17:15 - Florin Cîțu: „Îi așteptăm pe cei de la USR să discutăm și să mergem cu această coaliție mai departe. Vom trage linie în momentul în care vor vota moțiunea alături de PSD sau AUR”
17:12 - Curtea de Apel Cluj a anulat ultimele Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă și pe cea care introduce certificatul verde COVID. Decizia nu e definitivă
17:00 - Gigi Becali, pictat pe peretele unei biserici, alături de Iisus Hristos. Patronul FCSB a izbucnit în plâns când a văzut rezultatul (FOTO)
16:55 - Ludovic Orban, după decizia conducerii Parlamentului privind moțiunile de cenzură: Încă o hotărâre neconstituțională, luată de aceeași majoritate PSD – partea PNL pro-Cîțu. Penibil (VIDEO)
16:44 - Cele mai ciudate superstiții. De ce se consideră ghinion să te tunzi noaptea și de ce nu e bine să deschizi umbrela în casă
16:42 - Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi votată pe 5 octombrie. Moțiunea USR PLUS – AUR, amânată iar, contrar deciziei CCR (VIDEO)