Un român anunță câtă energie a produs în anul de când are instalație fotovoltaică

Un român anunță câtă energie a produs în anul de când are instalație fotovoltaică
Sunt exceptați doar regenerabilii care nu primesc certificate verzi, centralele termice care nu beneficiază de bonusul de cogenerare și capacitățile de producție ce vor apărea după data intrării în vigoare a ordonanței, sursă foto: captură YT

Cât de rentabil este instalarea unui sistem fotovoltaic, în contextul crizei din energie? Este întrebarea pe care totmai mulți români și-o pun pe zi ce trece.

Cât de eficient este un sistem fotovoltaic

Un român care are de un an o instalație fotovoltaică, a povestit pe Facebook ce a presupus acesta mai exact: “Astăzi s-a împlinit 1 an de la punerea în funcțiune a instalației fotovoltaice de 3,41 kwp. Productia anuală a fost de 3,26 Mwh”, a anunțat acesta pe grupul AFM: Casa verde – fotovoltaice.

„Producția e independentă de consum. Nu am nici baterii de stocare”, a precizat autorul postării într-un comentariu. „Consumul meu lunar este în medie, sub 150 kwh”, a completat acesta.

Experiențele altor români

„1 MWh=1000 kWh, deci producția anuală a fost 3.26 MWh=3260 kWh, împărțit la 365 zile iese 8,93 kWh producție pe zi. La o medie de 6 ore pe zi iarnă-vara iese 1.48kWh, care e jumate din puterea instalată, deci foarte plauzibil. Mi se pare utilă această informație, mai ales pentru cei care încearcă să ia o decizie legată de instalația pe care urmează să o achiziționeze.”

„Referitor la la producția/ injecția instalației pe care o aveți, 3,41 MWh, într-un an … este cam mică; Nici eu nu am o polarizare prea bună (către Vest) dar tot am o producție mai bună cu o instalație mai mică; vedeți că undeva, ceva, nu e în regulă.”

„Eu în 5 luni am produs cu panouri west 7,2 kwp 2,44 Mwh și am consumat din rețea 0,83 Mwh.”

„Deci la un preț de 0.25 lei kwh, înseamnă că sistemul a produs vreo 800 de lei și se amortizează în vreo 30 de ani.”

„Calculați greșit. Din cei 5000 kw produși la mine 2200 am consumat direct. Acum în funcție de fiecare cum plătește kw ul, faceți calcule, la mine dă peste 3000 lei economisiți.”

„Acum 2 ani aportul meu a fost de 2500 ron. De când am panourile am plătit în luna ianuarie 50 ron.”

Urmăriți B1TV.ro și pe