Un tip de cașcaval românesc, în topul celor mai bune brânzeturi din lume. Ce îl face cu adevărat special

Un tip de cașcaval românesc, în topul celor mai bune brânzeturi din lume. Ce îl face cu adevărat special
Sursă foto: Pixabay

România este iar în topuri mondiale ale gastronomiei. De data aceasta, vedeta este cașcavalul afumat românesc, inclus recent în Top 100 cele mai bune brânzeturi din lume, clasament realizat de TasteAtlas. Originar din zonele de munte și deal ale României și obținut din lapte de vacă, cașcavalul se remarcă prin afumarea tradițională cu lemn de fag.

Clasamentul a fost realizat după evaluarea a peste 50.000 de tipuri de brânzeturi. România s-a clasat cu trei sortimente, două cașcavaluri afumate și o brânză maturată și afumată, potrivit Știrile ProTV.

Ideal este ca produsele să fie afumate ușor și delicat, astfel încât gustul de fum să nu acopere gustul celorlalte produse consumate.

Foarte apreciate în bucătăria tradițional românească și tot mai apreciate internațional, aceste branzeturi se prepară prin afumare naturală, ceea ce le conferă o aromă dulce, subtilă, și o textura densă.

„În Romania, dintotdeauna s-au consumat produse afumate, fie ca vorbim de brânzeturi, fie de specialități din carne. Ne reprezinta ca și popor brânza afumată și, în special, cașcavalul afumat. De cele mai multe ori se foloseste lemnul de fag. Se folosesc ulterior și solutii care aromatizează. Orice producator poate să își facă propriul cașcaval. Dacă avem o afumătoare putem să îl facem noi”, a spus Alina Iancu, specialist branzeturi.

Ce loc ocupă cașcavalul afumat în topul TasteAtlas

În „Top 100 brânzeturi din lume” alcătuit de TasteAtlas, cașcavalul afumat românesc se poziționează pe locul 88, în concurență cu brânzeturi de renume mondial, din Italia sau Franța.

În materie de brânzeturi, alte produse românești apreciate pe platformă sunt urda, brânza de burduf sau cașul de oaie.

„E cumpărat mai ales de clienții care caută produse artizanale și tradiționale românești. E un produs național. Se distinge prin gustul de fum și textura semi tare. Noi comercializăm 12 tipuri de cașcaval afumat românesc. Colaborăm atât cu producătorii mari, branduri cunoscute cât și cu producători mici”, a spus Michael Kaiser, director comercial supermarket online.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România a exportat în 2024 brânzeturi de peste 113.000.000 de euro. Mai mult cu 25.000.000 față de 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`