Utilitatea folosirii unui convertor valutar online

Utilitatea folosirii unui convertor valutar online

Convertibilitatea unei monede este esențială într-o economie globală și este crucială pentru comerțul și finanțele internaționale. O monedă care nu este convertibilă sau fluctuează foarte mult ridică mari bariere în calea comerțului, a investițiilor străine și a turismului.

Călătoriile în țări cu monedă foarte volatilă, cum este Turcia de exemplu în acest moment, unde într-o singură zi (23 noiembrie 2021) lira turcească a pierdut aproximativ 9% din valoare, necesită atenție sporită în momentul schimbului valutar.

Conversia valutară este utilă în practică pentru turiștii care călătoresc în străinătate, pentru companiile care fac afaceri în străinătate sau care sunt implicate în importuri și exporturi, precum și pentru comercianții de valută.

Dacă ești un călător este recomandat să nu schimbi valuta într-un aeroport, deoarece ratele de schimb valutar sunt adesea mai mari decât cele de la bănci sau de la ghișeele de schimb valutar care nu se află în interiorul acestora. Folosind un convertor online poți verifica înainte să schimbi banii dacă cursul oferit de ghiseul respectiv este avantajos sau te fură pe față.

Convertoarele valutare folosesc de obicei cursurile medii de pe piața valutară sau un curs oficial al unei bănci centrale (care este tot un curs mediu). Dacă utilizezi un card Revolut sau Monese, conversiile făcute în weekend au un comision de protecție și e recomandat să schimbi banii în timpul săptămânii, pentru a evita extra comisionarea (pentru dolari și euro este 1%). Acest comision de protecție îl au deoarece piața valutară forex este închisă în weekend și trebuie să se protejeze de fluctuațiile valutare. Folosind convertorul valutar de la CVBNR, recomandat mai sus, îți poti da seama imediat dacă ești suprataxat.

Dacă folosești unul cardurile menționate mai sus, poti să ai banii deja schimbați în valute multiple și atunci când aterizezi în țara de destinație, poți cheltui în străinătate ca un localnic. Mai mult de atât, poți extrage de la bancomat direct în moneda locală fără dublă conversie în care pierzi de două ori la cursul de schimb.

Ce înseamnă dublă conversie? De exemplu, te afli în Danemarca, ai un card bancar în RON și vrei să scoți de la bancomat coroane daneze, banii tăi vor fi convertiți inițial în euro și apoi în coroane, fiecare schimb fiind dezavantajos.