Vaccinarea la chiuvetă: Membrii unui lot olimpic şi un poliţist de la Pașapoarte, printre beneficiari

Vaccinarea la chiuvetă: Membrii unui lot olimpic şi un poliţist de la Pașapoarte, printre beneficiari
Foto: Inquam Photos / George Călin

Personaje surpriză în dosarul vaccinărilor fictive. Printre cei care au apelat la reţeaua de falsificatori pentru a obţine certificate care atestă imunizarea sunt un subofiţer în cadrul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Prahova, dar și membri ai unui lot olimpic, se arată în motivarea Tribunalului Prahova.  Aceștia sunt cercetați sub control judiciar, scrie Agerpres.

Cine sunt cei care au beneficiat de vaccinări fictive

Aceștia apar într-o interceptare care a devenit probă în instanță:

„La data de 04.08.2021, ora 15:47:57, XX şi XX poartă următoarea discuţie telefonică:

XX: Nu, alea care ţi-am dat eu. X, XX şi soţii care ţi-am zis eu… X, ştii tu … PAŞAPOARTE…ăştia doi şi cu ăia doi..

XX: Ăştia să fie cu Pfizer, nu cu AstraZeneca că nu avea.

XX: Mai am pe ăia cinci cu AstraZeneca, trebuie să îi rezolvăm şi pe ăia, cum-necum!

XX: Stai să vedem, s-a făcut cerere, dar stai, că X e finuţă, dar depinde şi ea de alţii…

Din adresa transmisă de INSP a rezultat faptul că la data de 18.08.2021, la CMI XX figurează vaccinaţi soţii XXX, CNP …… şi XX, CNP 2……., aceasta din urmă ocupând funcţia de subofiţer în cadrul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Prahova”, se arată în motivarea Tribunalului.

De asemenea, printre solicitanţi se află şi membri ai unui lot olimpic, se arată în documentul citat.

Dosarul vaccinărilor fictive

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au efectuat, în data de 14 octombrie, 17 percheziţii domiciliare şi la sediile centrului de vaccinare şi ale cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie vizate în cauză, fiind puse în aplicare 35 de mandate de aducere emise pe numele inculpaţilor şi suspecţilor.

În urma audierilor, patru persoane au fost reţinute, instanţa dispunând cercetarea sub control judiciar. Decizia instanţei nu este definitivă.

Pe lângă cele patru persoane care au fost reţinute, alte zeci de persoane au calitatea de suspect în acest dosar, inclusiv cei care au cumpărat certificatele de vaccinare false. În acest dosar se fac cercetări cu privire la infracţiunile de dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, fals informatic şi uz de fals.

Ministrul de Interne , Lucian Bode, a declarat luna trecută că sunt aproximativ 200 de dosare penale pentru vaccinarea fictivă și obținerea unor certificate verzi falsificate:

„IGPR și Inspectoratul General al Poliției de frontieră, cele două structuri au în lucru în acest moment aproximativ 200 de dosare penale, în care sunt cercetate aproximativ 450 de persoane pentru presupuse infracțiuni de corupție, fals intelectual, fals informatic, fals material în inscrisuri oficiale”, a declarat Lucian Bode.

Ministrul a atras atenția că acțiunea de falsificare sau de obținerea frauduloasă a acestor documente au consecințe penale.