Valentin Ştefan, directorul general al Poștei Române, a vorbit vineri, în exclusivitate pe B1 TV, despre distribuirea cardurilor de energie. El a precizat că Poșta are mecanisme prin care se asigură că aceste carduri, dacă sunt vândute, nu pot fi folosite. De precizat că ele nici nu pot fi folosite în alte scopuri decât cel pentru care au fost create. Ștefan a mai susținut că oamenii pot plăti facturile direct la poștaș, dacă nu se pot deplasa ori pur și simplu așa le e mai comod. Poșta Română a achiziționat 7.000 de device-uri, așa încât poștașii să poată încasa ei facturile.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Drumurile noastre”, moderată de Ștefan Etveș, pe B1 TV.
Cardul de energie nu poate fi vândut, dat altcuiva sau folosit in alt scop decât cel pentru care a fost emis.
„Există filtre pe care noi le folosim să ne asigurăm că și dacă se întâmplă acest lucru (cardurile să fie vândute), nu vor fi procesate”, a spus directorul Poștei.
Acesta a explicat apoi ce pot face pentru a plăti facturile persoanele care sunt în vârstă ori bolnave și nu se pot deplasa: „există două variante: una e să vină poștașul acasă la om, dacă nu se poate deplasa, sau a doua variantă e prin mandatar. Deci cineva care e în vârstă, bolnav, nu se poate deplasa poate delega pe cineva să-i plătească factura”.
Întrebat dacă poate fi plătită factura direct poștașului, el a răspuns: „Da, se poate plăti. Profităm de acest contract ca să modernizăm și tehnologizăm compania până la nivel de poștaș, motiv pentru care am cumpărat 7.000 de device-uri portabile, așa încât aceste operațiuni să fie făcute de fiecare poștaș în parte”.
Directorul Poștei Române a explicat apoi de ce a fost aleasă această companie pentru tipărirea și distribuirea cardurilor de energie și ce eforturi se depun.
„Tot acest flux logistic necesar tipării, distribuirii, încasării facturilor necesită foarte multe compenente. Presupun că Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene a ajuns la concluzia că singura companie cu infrastructura necesară e Poșta Română, că noi putem face toate aceste operațiuni. E un volum foarte mare, sunt aproape trei milioane de carduri care trebuie printate și împlicuite în o săptămână, maxim două.
Datorită investițiilor din ultimul an, Poșta are această capacitate și re capacitatea de a distribui cardurile într-un timp foarte scurt, o săptămână – două.
Poșta Română are capacitatea necesară de a încasa acele facturi. Noi încasăm facturi pentru români acum și facem acest lucru de foarte mulți ani.
Singura provocare e să creștem capacitatea companiei de a procesa un volum foarte mare de clienți într-un timp foarte scurt”, a declarat Valetin Ștefan.
Acesta a mai spus că 30 de angajați ai Poștei au grijă să fie tipărite trei milioane de carduri în maxim două săptămâni.
Marcel Boloş (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a dat asigurări recent că plățile pentru ajutorul de încălzire se vor face din 20 februarie.