Valeriu Gheorghiță: „Omicron prezintă în continuare risc de forme severe la pacienții vulnerabili: cei vârstnici și cu afecțiuni cronice” (VIDEO)

Valeriu Gheorghiță: Omicron prezintă în continuare risc de forme severe la pacienții vulnerabili: cei vârstnici și cu afecțiuni cronice (VIDEO)

Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat marți seara, în emisiunea moderată de Tudor Mușat, că paradigma privind campania de vaccinare ar trebui să fie schimbată. Accentul ar trebuie pus pe categoriile cele mai vulnerabile care să se vaccineze, mai puțin pe obținerea unui număr cât mai mare de persoane vaccinate:

„Nu mai avem această corelație ca în valul precedent, între creșterea numărului de infectări și creșterea dorinței de vaccinare. Acest lucru este explicat și de proporția mult mai mică a cazurilor grave din cei care sunt diagnosticați cu COVID-19.

La acest moment cred că nici nu mai contează numerele mari. Nu cred că mai contează să ne dorim foarte multe persoane care se vaccinează în fiecare zi, ci ce e foarte important în acest context în care circulă varianta Omicron este cine anume se vaccinează.

În contiuare este un risc de forme severe la cei mai vulnerabili, la cei vârstnici și cei cu afecțiuni cronice. Paradigma în ceea ce privește campania de vaccinare trebuie să se modifice în perioada următoare și să vorbim despre vaccinarea grupelor la risc.

Cel mai scăzut nivel de vaccinare este la grupa de vârstă cu cel mai mare risc. La cei peste 80 de ani, rata de vaccinare este undeva la 30%, ceea ce este incomparabil mai scăzută cu grupa de vârstă între 40-60 de ani, unde e de 60%.

În valul precedent am văzut situații dramatice, persoane dependente de oxigen, extrem de speriate, nu știau ce se întâmplă. Ne preocupă foarte mult această problemă. Ne interesează categoria celor care se vaccinează”, precizează Valeriu Gheorghiță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe