Varianta Omicron, dominantă în Africa de Sud. Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut brusc, în ultimele trei zile

Varianta Omicron, dominantă în Africa de Sud. Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut brusc, în ultimele trei zile
Foto: Hepta.ro

Varianta Omicron a devenit dominantă în Africa de Sud, la doar o săptămână de la momentul în care OMS a semnalat existența ei. În ultimele trei zile s-a înregistrat o dublare a cazurilor de infectare, iar oficialii din sănătate sunt de părere că explozia de cazuri ar putea fi cauzată de circulația noii variante de SARS-CoV-2.

Spre exemplu, miercuri s-au înregistrat 8.500 de cazuri noi de COVID-19, iar joi raportarea în 24 de ore a ajuns la 11.500 de cazuri. Cifrele sunt duble față de ziua de luni a acestei săptămâni, iar în mijlocul lui noiembrie Africa de sud raporta între 200 și 300 de cazuri zilnice, notează BBC.

Varianta Omicron, dominantă în Africa de Sud

Având în vedere numărul de cazuri de COVID-19 din ultimele zile, oficialii din sănătate susțin că noua varianta este deja dominantă în Africa de Sud. Peste 70% dintre secvențierile realizate în Africa de Sud au avut varianta Omicron.

Varianta Omicron prezintă un număr mare de mutații, ce au îngrijorat OMS, dar și autoritățile europene. Spre exemplu, ECDC a avertizat că varianta Omicron ar putea deveni dominantă în UE, în următoarele luni și ar putea provoca mai mult de jumătate din infectările înregistrate la nivelul bocului comunitar.

Varianta din Africa de Sud, confirmată în mai multe state europene

La nivel global, s-au înregistrat 352 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, în 27 de țări. Dintre acestea, 13 sunt în Europa, iar în România există suspiciunea de Omicron la două persoane, sosite recent din Africa de Sud cu un zbor de repatriere.

Spre exemplu, Olanda a înregistrat 14 cazuri de infectare cu Omicron, la toate cele 14 persoane repatriate din Africa de Sud. Toți acești pacienți erau deja vaccinați anti-COVID.

Urmăriți B1TV.ro și pe