Interesul nostru este ca rușii să nu aibă o prezență militară la granița cu România, pentru că atunci paradigma securității se schimbă, a explicat gl. (r) Virgil Bălăceanu, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.
Întrebat despre această posibilitate, generalul român a explicat: „Noi trebuie să înțelegem problematica legată de livrările de armament pentru Ucraina – și mai ales noi, România – și în ecuația situației de securitate care poate fi creată în condițiile în care rușii și-ar continua câștigurile teritoriale, pentru că, iată, acum abordează și Harkovul, vom vedea la ce dimensiune, dar pot să deschidă o direcție operativ-strategică, nu neapărat în acest an, anul viitor, înspre Odesa, or Odesa odată cucerită înseamnă ajungerea rușilor la Gurile Dunării”.
„Este clar pentru toată lumea, rezistența ucraineană face ca rușii să fie ținuți departe de granița cu România, respectiv de granița cu NATO, că asta ar însemna, în Flancul de Sud-Est al NATO. Trebuie să privim lucrurile și dintr-o asemenea perspectivă, dincolo de faptul că există un curent destul de puternic anti-ucrainean în România, dar trebuie să judecăm lucrurile legat de interesul național, or interesul nostru este ca rușii să nu aibă o prezență militară la granița cu România, pentru că atunci paradigma apărării, securității, garanțiilor de securitate pentru România se schimbă, cum la fel se schimbă problematica planificării apărării regionale la nivel NATO”, a subliniat Virgil Bălăceanu.
Generalul a explicat că eventuala cedare a unui sistem Patriot către Ucraina ține de decidenții politici.
„Este o decizie politică. Nu este o decizie pe care o iau militarii, pentru că militarii, de regulă, își păstrează aceste capabilități. Dacă discutăm însă o poziționare a militarilor, ei întotdeauna vor vrea ca dincolo de decizia politică să existe și măsuri compensatorii. Dacă decizia politică este de livrare, fie sub formă de donație, fie sub formă de „împrumut”, atunci măsurile compensatorii trebuie gândite foarte bine. Gama măsurilor compensatorii poate să fie destul de largă”, a adăugat Virgil Bălăceanu.