116 persoane ucise în masacrul de la închisoarea din Ecuador. Sute de polițiști au descins la penitenciar pentru a opri războiul dintre cartelurile de traficanți

116 persoane ucise în masacrul de la închisoarea din Ecuador. Sute de polițiști au descins la penitenciar pentru a opri războiul dintre cartelurile de traficanți
Foto simbol: Pixabay

Un număr de 400 de polițiști au descins într-o închisoare din Guayaquil, unde lupta dintre carteluri a făcut cel puțin 116 victime. Bătăia generala din penitenciarul aflat în principalul oraș portuar al Ecuadorului a început marți, iar oficialii susțineau miercuri că a fost situația a revenit sub control, însă localnicii spun că joi au auzit explozii și focuri de armă, transmite BBC.

Masacru la o închisoare din Guayaquil, Ecuador: 116 persoane ucise în lupta dintre carteluri

Localnicii spun că joi s-au auzit focuri de armă și câteva explozii, iar la scurtă vreme poliția a anunțat că trimite 400 de ofițeri pentru „a menține ordinea”.

Forțele de ordine din Ecuador au postat pe pagina oficială de Twitter un filmuleț cu intrarea polițiștilor în complexul penitenciar Guayas.

Luptele au început marți, când deținuții dintr-o aripă a închisorii și-au groit drum printr-o gaură și au ajuns în zona în care se aflau membrii bandei rivale. Cel puțin șase persoane au fost decapitate, altele au fost împușcate, iar câteva au fost ucise de explozia grenadelor.

Marți fuseseră raportate 24 de decese, însă în timpul nopții au avut loc alte împușcături, iar bilanțul a continuat să crească până a ajuns la 116.

Presa locală scrie că masacrul a început la ordine date din afara închisorii, care s-a transformat într-un câmp de luptă pentru cartelurile mexicane de trafic de droguri. În penitenciar se află membrii din Los Choneros, o bandă ecuadoriană care are legături puternice cu mexicanii de la Sinaloa.

Cu toate acestea, și cartelul mexican Jalisco New Generation dorește să formeze alianțe cu bandele ecuadoriene pentru a prelua controlul asupra rutelor de trafic de droguri către America Centrală.

Decapitările au devenit o mișcare-semnătură pentru cartelurile mexicane, care își omoară adesea rivalii în cele mai brutale forme pentru a inspira teroare.

Este vorba despre cele mai violente lupte din istoria sistemului penitenciar ecuadorian, devenit cunoscut pentru confruntările brutale din interior.

Ecuador este o țară de tranzit pe ruta pe care se livrează cocaina din Peru și Columbia, context în care cartelurile mexicane s-au extins către Ecuador și formează alianțe cu bandele locale. Închisorile sunt greu de păzit, având în vedere supraaglomerarea de deținuți și lipsa personalului de penitenciar.

Ultima oră
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază